Suomen Lammasyhdistys ry järjestää villatapahtuman Kansalaistorilla Helsingissä su 26.9. klo 11-16. Tapahtumia ja tempauksia järjestetään viikon aikana eri puolilla Suomea.

Suomenlammas eli maatiaislammas kuuluu pohjoiseen lyhythäntäisten lampaiden roturyhmään. Rodun ulkoisten ominaisuuksien perusteella sen iäksi on arvioitu noin tuhat vuotta. Maamme alkuperäisrodut ovat suomenlammas, ahvenanmaanlammas ja kainuunharmaslammas. Suomenlampaan geenejä on käytetty yli 20 rodun jalostamiseen. Aikamoinen kansallisaarre siis!

Suomenlammas on väriltään yleisimmin valkoinen, mutta myös mustia, ruskeita ja harmaita lampaita esiintyy. Suomenlampaan villa soveltuu hyvin huovutukseen ja langoiksi värjäykseen, kudontaan ja neulontaan.

Kansalaistorilla on nähtävissä ja koettavissa on suomalaisen villan tarina aina lampaista ja kerinnästä valmiisiin käsitöihin ja tuotteisiin. Osallistujia on mm. Urpolan tilapuoti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Villa tuotteeksi –hanke, Seppälän lammastila, Aurinkokehrä ja Kultavilla, Herrakunnan Lammas, Päivin Torikahvila, Villakko, Koivukorven Tila, Villa Bergdal, Idlax Gård, Isokummun Kehräämö, Värjärikilta ry,  Kutomo Hannele Köngäs ja Rutsuko Sakata.

Kuvassa ystävykset Aamu-koira (Owcarek podhalanski) ja Herkko-pässi (ahvenanmaanlammas).

Teksti ja kuva: Tupu Mentu