Luonnonvärit ovat parhaillaan aiheena kahdessa kiehtovassa näyttelyssä.

Desingmuseossa esillä oleva Vihreää väriä -näyttely käsittelee luonnonväreillä värjäystä, sen tulevaisuutta ja kestävää kehitystä sekä erilaisia värjäystekniikoita ja pohtii niiden ekologista näkökulmaa. Värjäyksen perinteet kumpuavat kaukaa ihmisen historiasta, mutta tarpeet ja värjäystavat ovat muuttuneet vuosisatojen kuluessa. Viime vuosikymmeninä luonnonväreillä värjääminen on ollut lähinnä aktiivisten harrastajien ja pienyritysten harteilla. Nyt kehitellään mm. elintarviketeollisuuden oheismateriaalin (kuten sipulinkuoret) hyödyntämistä värjäysprosessissa. Nykypäivänä tekstiiliteollisuus ja siihen liittyvä värjäysteollisuus ovat valtavia teollisuusaloja, jotka kuluttavat suunnattomasti energiaa ja vettä. Yksi tulevaisuuden ratkaisuista saattaa olla kokonaan vedetön värjäysprosessi.

CratfCornerissa 2.3. avautunut näyttely kertoo kontaktivärjäyksestä ja sen mahdollisuuksista. Näyttely juhlistaa 20-vuotta täyttävää Värjärikiltaa ja on osa luonnonväreillä värjäämistä esittelevää kokonaisuutta. Ekoprintti on tekniikkana melko uusi; kasvien ja sienien kuvio siirretään suoraan kankaalle höyryn ja tiukan kontaktin avulla. Kuviointitavalla voidaan värjätä myös lankoja ja jopa valmiita vaatteita. Näyttelyssä on myös väriaine- ja tuotemyyntiä.

Kiinnostuitko? Luonnonväreillä värjäämisen kursseja (H220367, H221224, H221376, H220370) on tarjolla nyt keväällä myös Helsingin työväenopistolla ja näillä näkymin tulossa ohjelmaamme myös syksyllä 2022. Vapaaehtoisvoimin toimiva Värjärikilta on samoin mukava ja yhteisöllinen tapa harrastaa värjäystä!

Vihreää väriä -näyttely 21.1.-27.3.2022, Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Ihmeellinen ekoprintti -näyttely 2.-30.3.2022, CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki

www.varjarikilta.fi

Kuvassa yksityiskohta  Outi Mäkelän työstä Metsäpuutarhassa, 2021.

 

Teksti ja kuva: Tupu Mentu