Nahkapaperi on selluloosasta ja lateksista tehtyä materiaalia, jolla voidaan korvata eläimen nahka. Sen voi pestä, ja sitä voi värjätä, kuvioida ja ommella.

Aivan aidon nahan oloista nahkapaperi ei ole, mutta aika hauska materiaali käytettäväksi pieniin tuotteisiin, kuten pussukoihin, lompakoihin ja säilyttimiin. Sitä voi myös hyvin käyttää esimerkiksi laukkujen ja kassien vahvikkeeksi.

Nahkapaperin ompeleminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta kun tietää muutaman niksin ja tutustuu sen olemukseen, sujuu ompelu hyvin niin ompelukoneella kuin käsinkin. Ompelukoneella ommeltaessa on nahkapaperi hyvä kostuttaa ja vaihtaa ompelukoneeseen paksu neula. Käsin ommellessa voi apuna käyttää naskalia, jolla saa kätevästi pisteltyä reiät ompelua varten. Käsin ommellessa saumat voi jättää päällepäin ja käyttää ompelussa iloisen väristä tikkaus- tai helmilankaa kivan yksityiskohdan aikaansaamiseksi.

Helsingin työväenopistossa on 14.4. alkamassa monimuoto-opiskeluna Tutustu paperinahan kuviointiin -kurssi. Se tarjoaa sinulle ohjeet ja tuen kokeilla paperinahan värjäystä ja kuviointia reaktiovärjäysväreillä ja kankaanpainoväreillä. Lisäksi saat ohjeen ja opastuksen, miten ompelet siitä pienen tuotteen kuten käyntikorttikotelon, neulakirjan, pussukan tai säilyttimen. Tule mukaan!

Ilmoittautuminen: https://ilmonet.fi/course/H200941

Teksti ja kuva: Kristiina Tergujeff