Torstain luentoillassa 1.9. kuulimme luennot Ravattulan muinaispuvun osista ja sen upeista nauhoista. Lisäksi näimme puvun osia läheltä ja pöydällä olleen huivin päähän laitettuna ohimokoristeen kanssa.

Arkeologi Jaana Riikonen kertoi sanoin ja kuvin Ravattulan muinaispuvusta, sen tutkimuksen vaiheista ja löydöistä. Luento oli hyvin mielenkiintoinen.

Ravattulan muinaispuvun mekko takaa

Luennoitsija oli tuonut mukanaan muinaispuvun ensimmäiset mallikappaleet, joista toinen oli käsityön tiimivastaava Tiina Mikkelän päällä ja toinen oli sovitusnukella.

mekko

Ravattulan muinaispuvun mekon sivussa olevat laskokset

Luennon noin puolivälissä luennoitsija puki Tiinalle päähuivin ja ohimokoristeen. Kuinka kauniit ne ovatkaan! Huiveja on kahta väriä, vaalea ja punainen. Punaisen huivin päällä ohimokoriste loisti. Kesällä huivin voi jättää pois ja pitää pelkkää ohimokoristetta.

huivi ja ohimokoriste

huivi ja ohimokoriste

huivi

Ravattulan muinaispuvun huivi takaa

Kotiteollisuusopettaja, tekstiilikonservaattori Maikki Karisto luennoi Ravattulan muinaispuvun nauhoista ja niiden tekotavoista. Mekon sidontanauha on kaikkein haastavin valmistaa. Helpompi on aloittaa nauhojen teko esiliinan sidontanauhasta ja ohimokoristeesta.

mekko

Ravattulan muinaispuvun värikäs mekko

viitta

viitan pronssispiraalikoriste

Luento on katsottavissa YouTubessa 14.9. asti. Katso tarkemmat tiedot luennon kohdasta Tästä