Loimilankanypläys on vanha tekniikka, josta nypläyksen arvellaan saaneen alkunsa. Kudotun kankaan päät pitää viimeistellä jotenkin, joten kankaan päähän jääneistä langoista on alettu letittää yhä monimutkaisempia kuvioita. Kehittyessään nypläystekniikka on lopulta muuttunut kankaasta irrallisena tehtäväksi pitsiksi, joka on ommeltu kankaan reunaan.

Loimilankanypläys elää silti edelleen ja esimerkiksi Uudenkirkon naisen kansallispuvun esiliinan reunaan nyplätään loimilankanyytinki. Uudempana sovelluksena on alettu kutoa myös pellavaisia kaitaliinoja ja nyplätä niiden päihin pitsit pitkiksi jätetyistä loimilangoista.

Loimilangoilla nyplääminen asettaa omat rajoitteensa nyplättävän mallin suunnittelun suhteen. Käytettävissä olevat langat ovat rajoitetun mittaisia ja kaikki yhtä pitkiä, joten niiden pitää kulua nyplätessä mahdollisimman tasaisesti. Myös paksulla langalla työskenteleminen tuo uusia puolia nypläykseen.

Tervetuloa Loimilankanypläys-kurssille (H191837) löytämään uusia puolia nypläykseen tai ehkä nypläämään vihdoin se kaapin perälle joutunut loimilankaliina, joka on tullut muutama vuosi sitten ostettua varastoon.

 Linkit:
Uudenkirkon naisen kansallispuku > www.kansallispuvut.fi/puvut/uusikirkko_np.htm
Jatan aitan loimilankaliinat > jatanaitta.fi/Loimilankaliinat+-+PELLAVAA?_tr=10328
Suomen pitsinnyplääjien loimilankaliinat > www.suomenpitsinnyplaajat.fi/tuotteet.html?id=11/

Teksti ja kuva: Maija Vaara