Onko sinulla jokin käsityö, jolla aloitat kesän? Tai käsityö, jota teet vain kesällä? Minulla se on maton kutominen.

En ole tietoisesti sitä niin valinnut, mutta usein kesän alussa kudon kangaspuilla mattoja. Opettajana en pääse talvikaudella kutomaan luokan kangaspuilla, koska kaikki kangaspuut ovat kurssien käytössä ja kurssien loimet ovat pitkiä. Kesän alussa haluan itsekin päästä kutomaan. Monina kesinä olen jäänyt alkukesästä luokkaan kutomaan  kesäkudontakurssin yhteydessä. Usein olen kutonut mattoja, välillä muutakin. Omat kangaspuuni ovat kapeat, joten leveät matot on ollut mahdollista kutoa vain opistolla.

Räsymaton kutominen on aivan ihanaa puuhaa. Mikä kude milloinkin? Mihin järjestykseen värejä? Mikä kerä seuraavaksi? Se välillä yllättää, kuinka kivalta joku kirjava kude näyttää kudottuna! Niin kävi tämän kesän ensimmäistä mattoa aloittaessani:

matto 

Nämä trikoomatonkuteet olin leikannut valmiiksi jo viime kesänä. Tarkoitus oli kutoa kapeita mattoja, joten mietin kummassa paikassa kutoisin, kotona vai opistolla. Korona päätti asian: kudon kotona omilla kangaspuilla. Onneksi ne ovat koossa ja valmiina. Opiston kangaspuissa on vielä kevään kurssien loimet meneillään. Ensimmäistä kertaa kesäkudontakurssit jouduttiin perumaan – koronan takia.

matto

Tätä mattoa kudon pääosin palttinasidoksella, jotta matosta tulee ohut. Välillä kudon siksak-raitoja eli aaltoja 4-vartisella ruusukassidoksella. Tähän mattoon pääsevät siniset ja vihreät trikoomatonkuteet. Tämä matto saa varmaan parin ja sitten seuraavat kudon eri väreillä.

Toissa kesänä kudoin “aitoja” räsymattoja eli matonkuteet olivat puuvillakankaisia. Niitä näet tämän blogin kuvagalleriassa: https://www.opistostakasin.fi/galleria/?gallery=rasymattoja#galleria, Ne matot kudoin äidilleni, koska hän oli itse leikannut 9 kg räsymatonkuteita edellisenä talvena.

Kesällä on myös kiva leikata lisää matonkuteita. Se on sopivaa puuhaa ulkona.

Tämä mattoloimi ei kestä koko kesää. Sen jälkeen laitan kangaspuihin jotain toisenlaista kivaa…

 

Kesä voi alkaa, mattoloimi odottaa loman alkamista. 

Hyvää kesää!