Onko räsymattosi hapsut kuluneet? Onko mattosi liian pitkä? Uudista mattosi helpolla tavalla, niin saat sen jälleen käyttöösi.

Uudista hapsut

Maton hapsut kuluvat käytössä. Loimilangan säikeet avautuvat ja hapsut ohenevat. Jos hapsujen päät ovat auenneet vasta vähän (esim. 2 cm), voit leikata auenneet hapsunpäät pois. Se on pika-apu hapsujen siistimiseen.

Jos hapsut ovat jo tosi kuluneet ja epäsiistit, leikkaa hapsut ja ensimmäinen matokuderivi kokonaan pois. Silloin matto alkaa purkatua. Jatka purkamista vähintään 10 cm, jotta saat solmittua uudet hapsut. 15 cm:n langoilla on vielä helpompi solmia hapsut.  

Solmi uudet hapsut 1+1 lanka yhteen merimiessolmulla eli kankurin solmulla (=kutojan solmulla). Sen jälkeen voit ryhmitellä hapsuja nipuiksi hevosenhäntäsolmuilla. 

Lyhennä mattosi

Kudoitko maton liian pitkäksi? Onko mattosi liian pitkä toiseen huoneeseen tai uuteen kotiisi? Uusi matto kannattaa lyhentää vasta ensimmäisen pesun jälkeen, koska matto kutistuu ensimmäisessä pesussa. Vaikka olisit käyttänyt matonkuteina räsykuteita, loimilanka kutistuu kuitenkin pesussa ja lyhentää mattoa. 

Mittaa uusi, haluamasi pituus matollesi. Suunnittele, haluatko lyhentää mattoasi molemmista päistä vai vaan toisesta. Lisää pituuteen 15 cm hapsuvaraa ja leikkaa mattosi poikki. Pura matonkuteet pois hapsuvaran kohdalta ja solmi uudet hapsut kuten kohdassa Uudista hapsut. 

Katkaise mattosi kahdeksi matoksi

Onko mattosi niin pitkä, että saisit siitä kaksi mattoa? Suunnittele mattojesi pituudet. Ne voivat olla samanpituiset tai toinen voi olla lyhyt ja toinen pitkä. Huomioi molempiin mattoihin hapsujen solmimisvarat, 10-15 cm kummankin maton päähän. Leikkaa mattojen hapsujen välistä. Pura matonkuteet pois hapsuvarojen kohdilta ja solmi uudet hapsut. 

Kuvassa on hyvän ystäväni toteuttama pitkän maton katkaisu kahdeksi matoksi. Kuvassa työ on vaiheessa, nyt matot ovat jo käytössä.