Kerron teille Tilkkupiirin lukuvuodesta 2019-2020. Tilkkupiiri on Itämerentalolla torstaiaamuisin kokoontuva seniori-ikäisten tilkkuryhmä. Kuvaan tässä artikkelissa kurssilla työskentelyä. Kurssilla valmistuneet työt ovat nähtävissä blogin galleriassa. Lukuvuoden aikana valmistuneet työt piti olla nähtävillä keväällä näyttelyssä, mutta nyt tämä näyttely on nähtävissä tässä blogissa. Jaan tämän kirjoituksen kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsittelen syksyä 2019 ja artikkelin toisessa osassa kevättä 2020, joka julkaistaan 23.5.

Tilkkupiirin koko lukuvuoden aiheena oli toteuttaa paperitekniikalla tilkkutöitä. Aihe oli jaettu niin, että syksyllä keskityttiin eläimiin ja keväällä kasveihin. Eläinaihetta rajattiin vielä lintuihin, mutta muitakin eläimiä sai tehdä kiinnostuksen mukaan.

Tilkkutyön paperitekniikka otettiin haltuun harjoituksella, jonka malli oli kaikille sama. Opiskelija sai muuttaa halutessaan mallia. Värit jokainen valitsi työhönsä itse. Kuvasta jo huomaa, kuinka pienillä variaatioilla töistä tulee hyvin erinäköisiä.

Harjoituslintuja eri materiaaleista toteutettuna sama malli.

Inspiraatiota työhön ja kuvion mallia lähdettiin hakemaan opintokäynnillä LUOMUS luonnontieteellisestä museosta. Jokainen etsi, valokuvasi tai piirsi mielenkiitoisia eläimiä.

Vierailukuva luonnontieteellisestä museosta

Luokassa oli myös lintuja ja muita eläimiä käsittelevää kirjallisuutta, jotka toimivat apuna kuvioiden suunnittelussa.

Kuviopohjia paperille alkoi syntymään.

Kuvion suunnittelua.

Paperikuvio saa päälleen kangaspinnan. Pienet kangastilkut tässä tekniikassa toimivat parhaiten. Materiaalilla niin ei ole väliä, mutta pieniin kuvion yksityiskohtiin ohuet kankaat ovat parhaita.

Erilaisia lintuja toteutettuna paperitekniikalla.

Lintuja, lintuja...

Kaikkiin lintuihin ei löytynyt sopivaa materiaalia, joten kankaanpainantamenetelmä otettiin käyttöön. Näin saatiin kankaaseen haluttuja värejä ja luonnetta.

Paperimalli merikotkasta

Painettua kangasta merikotkaan

Kaikkia lintuaihe ei kiinnostanut vaan eläimiä sai tehdä muitakin.

Paperitekniikalla toteutettu perhonen

Kuvioita täydennettiin kirjonnalla.

Lintu, jossa on tehty konekirjontaa.

Kuvassa viisi lintua, joista kolme ovat valmistuneet.

Suunnittelu ja pienten palasten ompelu kuvioon otti aikansa, mutta se kannatti. Kurssilla syntyi upeita töitä! Haastetta riitti jokaisella. Helpolla kukaan ei päässyt. Monesti sanottiin tunnilla, että tämä on parasta muistipeliä, kuin sudokoa täyttäisi, kun piti miettiä ompelujärjestystä 1,2,3,4… Värien ja materiaalien valintakin työhön oli hyvin merkityksellinen.

Kuvagalleriassa kurssilla valmistuneita töitä.
Artikkelin jatko-osa julkaistaan 23.5.

Teksti ja kuvat Outi Honkimaa