Betonista on tullut suosittu materiaali sisustuksessa ja puutarhassa. Suomalaiseen sisustukseen sopii selkeät vaaleanharmaat tuotteet kuten vadit, ruukut, kynttilän- tai pannunaluset sekä erilaiset lamput. Puutarhaan taas voi tehdä mitä erilaisimpia töitä. Betoni sopii hyvin ulkokäyttöön, koska se kestää pakkaset ja helteet.

Betonimuotit

Betonitöiden tekeminen on useimmiten simppeliä ja nopeaa. Muottien suunnittelemisessa ja tekemisessä voi mennä enemmän aikaa kuin itse betonin sekoittamisessa ja valamisessa.

Betonipintaa kukkaruukussa

Kursseilla on kokeiltu kaiken kokoisia betonivaluja: pienimmät työt on tehty silikonisilla jääpalamuoteilla ja isoimmat itse levyistä tai laudasta tehdyillä muoteilla. Iso valmis työ onkin jouduttu viemään ulos monen miehen voimin. Muotteja on löytynyt omista varastoista ja kirpputorien kätköistä. Parhaat muotit ovat joustavia kuten silikonia ja muovia tai rikottavia kuten pahvia ja lasia.

BetonikulhoBetonia valetaan useimmiten muotteihin, mutta laattoja ja vateja voi tehdä myös ilman muottia laittamalla paksua betonimassaa esim. raparperinlehden, muovilla peitetyn hiekkakuvun tai vaikka pallon tai plafondin päälle. Tätä tehdessä tulee mieleen lapsena leikityt hiekka- ja mutakakkuleikit.

Betonilamppu

Ilmettä betonin pintaan

Pitsit, tapetit, kuplamuovi ja muu materiaali, joissa on pieniäkin kohokuvioita tekevät betonin pintaan elävyyttä, jos niin haluaa. Betonin pintaan voi myös upottaa laattaa, kiveä tai muita koristeita. Pinnan sileyttä voi myös säädellä massan paksuudella: mitä löysempi massa sitä vaaleampi ja sileämpi tulee betonin pinnasta, paksulla massalla betonin pintaan jää pieniä ilmakuplia.

Kynttiläjalkoja betonista

Siivoushanska betonista

Betonia voi halutessaan värjätä pigmenteillä tai maalata valmiina.

 

Froteepyyhe betonista ja sen pohjalla kynttilä

Pitsiliinoja, froteepyyhkeitä ja muita materiaaleja tai vaikka vaatteita voi upottaa betoniliemeen ja antaa kovettua haluttuun muotoon.

Betonikurpitsa Sukkahousujen ja narun avulla saa aikaan hauskoja kurpitsoita, valkosipuleita ja tonttuja.

Kohokuviota tabetilla betonin pinnassa.

Uutuutena markkinoille on tullut muotoilubetoni, jota voi työstää kuin savea, mutta sitä ei tarvitse polttaa. Sillä on samat ominaisuudet kuin betonilla, kuten säänkestävyys ja vahvuudeltaan se on moninkertainen.

Teksti ja kuvat Mia Porter