Keväällä Kudonta 1 -kurssin toisena aiheena oli pikkupyyhe. Monivärinen kapea pyyheloimi luotiin ja rakennettiin tammi-helmikuussa. Muutama kutoja ehti kutoa oman työnsä keväällä ennen kuin Korona sulki kudontaluokan.

Torstai-iltakurssin pyyheloimi jäi kangaspuihin odottamaan opiston aukeamista kahdeksi kuukaudeksi. Toukokuussa talo vihdoin aukesi ja kutojat pääsivät jatkamaan kesken jääneitä kurssitöitään. Kevään kudontavuorot menivät uusiksi, kun ajankohtana olikin kesä. Kaikki pääsivät kuitenkin kutomaan. Onneksi kesän aika riitti.

Iso rullalla oli uusia töitä

Kun syksyn uuden kurssin uudet loimen oli vedetty kangaspuihin, oli illan lopussa aikaa rullata auki iso käärö ja katsoa kesällä kudotut pikkupyyhkeet. Oli tosi mielenkiintoista katsoa töitä ja ihmetellä kuinka erilaisia eri kutojien työt ovat. Kauniita ja persoonallisia! Silti kaikki ovat samaan loimeen kudottuja!

laudeliinoja

laudeliinoja

Langat

Pyyheloimen loimilanka on puuvillapellavaa. Tavoitteena oli oppia monivärisen loimen luominen. Opiskelijat valitsivat langan suuresta värivalikoimasta iloisia värejä. Jokainen hankki omat kudelangat, joko puuvillapellava- tai pellavalankaa. Rohkea omien värien käyttö teki pyyhkeistä niin erilaisia.

pyyhe

pyyhe

Kuviot

Loimen sidos on kärkitoimikas, josta pystyi kutomaan kuvioita myös ristitoimikassidoksella. Toimikkaan viivalla sai erilaisia pintoja. Sidoksen vinoneliökuviot olivat jo suunnitteluvaiheessa timantteja. Niitä oli ilo kutoa.

pyyhe

pyyhe

Pyyhkeitä, liinoja, laudeliinoja

Kun kutojat ehtivät viimeistellä töitään, tulee niistä pyyhkeitä, kaitaliinoja tasolle tai pöydälle tai laudeliinoja saunaan.

Pääset katsomaan avatun käärön upouusia töitä täältä:

 

teksti ja kuvat Päivi Tiitinen

kurssin opettaja