Syksyn kudontakurssit ovat alkaneet ja kangaspuissa työskennellään. Miltä näyttää nyt kudontaluokassa? Kurkista Malmitalon kudontaluokkaan!

Malmitalon pääovi

Malmitalo valmistui vuonna 1994, joten talo viettää nyt 25-vuotisjuhlia. Malmitalo suunniteltiin kädentaitojen taloksi, joten sinne tuli kankaankudonnan luokka uusine kangaspuineen. Näiden ikkunoiden takana kangaspuut ovat. Miltä näyttää sisällä?

Arkkitehti suunnitteli luokkaan 11 kangaspuut, mutta nykyisin siellä on 14 kangaspuut. Tilat ovat tosi tehokäytössä. Hieman on ahdasta, mutta lisäkangaspuiden ansiosta kursseja voi olla muutama enemmän ja useampi opiskelija pääsee kudontakursseille. Luokassa on 150 cm, 120 cm ja 100 cm leveitä kangaspuita ja erikoisuutena on 10-vartiset ja 10-nappulaiset pikkudamastipuut.

Luomapuut ja kangaspuita

Luokan perällä on leveitä kangaspuita ja isot luomapuut, jossa luodaan kurssien loimet toiselle opetusviikolla.

Jokainen kudontakurssi suunnittelee loimet kaksiin kangaspuihin. Toisena loimena on usein jokin mattoloimi ja toisena loimena esim. villahuopa, pyyhe, sisustus- tai vaatetuskangas tai kaulahuivi.

Loimien vedot tehdään opetuskerralla, koska se on tarkka ja useita käsipareja tarvitseva työvaihe. Sen jälkeen opiskelijat käyvät jatkamassa eri työvaiheita esim. niisimässä lankoja eli pujottamassa lankoja niidensilmiin tietyn kuvio-ohjeen mukaan.

langat on niisitty

Kangaspuiden polkusnyörien laitto on tärkeä työvaihe. Torstaiaamun Kudonta 2 -kurssin opiskelijat laittoivat kuviolliseen huiviloimeen tänään 64 polkusnyöriä. Ensi viikolla opitaan erilaisia poljentavaihtoehtoja eri kuvioiden kutomiseen ja sitten ensimmäinen kutoja pääsee aloittamaan oman huivinsa kutomisen.

kangaspuiden polkuset

Muutamissa kangaspuissa Kudonta 3:n opiskelijat ovat jo aloittaneet kutomisen. Viikon kuluttua monissa kangaspuissa on jo kutoja ja seuraavalla viikolla ovat kaikki kangaspuut kutomiskunnossa.