Näyttely esittelee aikuisten taiteen perusopetusta käsityössä. Esillä on perusopintojen opiskelijoiden huovutustöitä ja syventävien opintojen opiskelijoiden pehmeät naisveistokset.

Naisen muotokuva -kurssi järjestettiin keväällä 2019 Helsingin työväenopistossa osana käsityön taiteen perusopetuksen syventävää opintokokonaisuutta.

Aluksi perehdyttiin luennon kautta yleensä pehmeään taiteeseen ja sen sisältöihin. Seuraavalla viikolla hassuteltiin leipomalla naishamoja voi- ja piparitaikinoista ja vertailtiin niiden ominaisuuksia. Sitten harjoiteltiin croquis-piirustuksen kautta vartalon muodon ja asentojen havainnointiin ja piirtämiseen. Yhteisen osuuden jälkeen jokainen keskittyi oman muotokuvansa näkökulman pohtimiseen ja siirtyi hiljalleen luonnosten avulla kertomaan ideastaan. Opittiin myös teoriaa kaavoituksesta, tehtiin harjoituksia ja kaavoitettiin oma hahmo. Veistosten toteutus eteni yksilöllisesti ideasta teokseksi. Kurssin lopuksi jokainen esitteli oman työnsä ja teki vertaisarvioinnin. Kurssin opettajat Tupu Mentu ja Virpi Vesanen-Laukkanen antoivat henkilökohtaisen palautteen jokaiselle opiskelijalle.

Lisätietoja aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen opintokokonaisuuksista kirsti.soukka (at) hel.fi ja tupu.mentu (at) hel.fi.

Kuvassa opistoisäntä Kimmo auttaa huovutettujen istuinalusten ripustamista Vuotalon gallerian kattoon  (kuva T. Mentu).