Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto on rakennettu hyvän elämän teemojen ympärille. Myös katsojaa kutsutaan näyttelyiden ja esityksien kautta osallistumaan ja kohtaamaan.

Nykytaiteen museo Kiasma etsi alkuvuodesta 2019 vapaaehtoisia korjaajia taiwanilaisen taitelija Lee Mingwein osallistavaan teokseen. Museovieraat voivat tuoda mukanaan tai antaa yltään vaatteen, joka on korjauksen tarpeessa. Pöydän ääressä oleva korjaaja ompelee ja keskustelee vaatteen tuojan kanssa. Innostuin ja sain useamman työväenopiston opiskelijoitakin ilmoittautumaan korjaajaksi mukaan hankkeeseen. Kaiken kaikkiaan projektiin ilmoittautui lähes sata vapaaehtoista korjaajaa, jotka Mingwei perehdytti teoksensa ajatuksiin.

Korjausprojektin tavoitteena ei ole täydellinen ompelusuoritus, vaan se miten kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä voi kohdata yllättävässä tilanteessa. Olin tänään 4 tuntia korjaamassa ja koristelemassa näyttelyvieraiden korjattavia vaatteita mm. parsin villaiseen kukkahuiviin tulleen reiän, korjasin lapsen leikkaaman pellavaliinan reunan, kirjoin ja kiinnitin merkin kanadalaisen nuoren naisen matkatakkiin jne. Keskustelimme merkityksellisistä lempivaatteista, kulutuksesta ja siitä, ovatko suomalaiset oikeasti maailman onnellisin kansa. Yhteistä ymmärrystä haimme myös älypuhelimen käännösohjelman kautta. Päivään mahtui hyviä kohtaamisia ja mielenkiintoisia korjauksia!

Näyttely on avoinna 18.8. asti, jos vaikka innostut korjauttamaan siellä jotain…

Kiasma, Mannerheimintie 2, 00100 Helsinki

Avoinna
ti 10-18, ke-pe 10-20.30
la 10-18, su 10-17
poikkeusajat ja muutokset kiasma.fi

Kuvassa yksityiskohta Lee Mingwein teoksesta.

Kuva ja teksti: Tupu Mentu