Onko käsityö tärkeä osa elämääsi? Haluatko pohtia suhdetta itseesi ja maailmaan käsityön kautta? Oletko valmis syventämään taitojasi ja omaa ilmaisutapaasi? Haluatko saada palautetta työskentelystäsi ja teoksistasi? Käsityön taiteen perusopetus kehittää omaa ilmaisua, tarjoaa elämyksiä ja innostusta samanhenkisten opiskelijoiden seurassa. Alkuvuodesta 2019 käynnistyy uusi Syventävien opintojen opintokokonaisuus. Hakuohjeet löydät täältä.

Helsingin työväenopisto on järjestänyt käsityön taiteen perusopetusta vuodesta 1994 lähtien. Tammikuussa alkava opetus pohjautuu Opetushallituksen vuonna 2017 uudistamiin Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin (OPH-2068-2017), jotka tulivat voimaan 1.8.2018.

Opinnot on jaettu opintokokonaisuuksiin ja mitoitettu opintopisteiksi (op). Käsityön taiteen perusopetus on pitkäjänteistä oman käsityöilmaisun kehittämistä. Tavoitteellisen käsityöharrastuksen lisäksi opintoja voi hyödyntää mm. ammatillisesti. Opinnot arvioidaan sanallisesti ja niistä saa nyt vanhasta uuteen opetussuunnitelmaan siirryttäessä osallistumistodistuksen.

Laajan oppimäärän opinnot jakautuvat erillisiin perus- ja syventäviin opintoihin. Perusopintojen laajuus on 30 op, syventävien opintojen 19 op. Opinnot koostuvat iltaisin ja/tai viikonloppuisin järjestettävästä lähiopetuksesta, itsenäisestä työskentelystä, verkko-opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Lisäksi opintoryhmän näyttelyt ja projektit tarjoavat haasteen oman käsityöilmaisun kehittymiselle. Syventävien opintojen kesto on n. 2,5 vuotta.

Syventäviin opintoihin hakeutumisen edellytyksenä on perusopintojen tavoitteiden ja sisältöjen hallinta. Jos olet suorittanut käsityön taiteen perusopinnot jossain toisessa oppilaitoksessa, liitä hakemukseen mukaan todistuskopio opinnoistasi. Jos et ole suorittanut perusopintoja, sinun täytyy portfolion avulla osoittaa perusopintojen tavoitteiden ja sisältöjen hallinta. Tarkemmat portfolio-ohjeet alempana.

Kaikki hakijat täyttävät motivaatiota ja sitoutumista kartoittavan kyselyn ja tekevät hakutehtävän. Hakutehtävän kriteerit ovat hakutehtävän ratkaisun luovuus ja omaperäisyys, havainnollisuus ja visuaalisuus.

Opiskelijat valitaan alla olevan hakutehtävän ja linkistä avautuvan hakulomakkeen ja perusteella. Ongelmien sattuessa hakulomakkeen voi myös noutaa 4.-14.12.2018 ma-pe klo 9-19 Työväenopiston Opistotalon opistoisänniltä os. Helsinginkatu 26, 00530 Helsinki.

Hakutehtävä: Minä lennän!

Syventävissä opinnoissa painottuu oman ilmaisutavan kehittäminen yksin ja yhdessä. Pohdi omaa suhdettasi ilmaisuun tässä vaiheessa. Miten korkealla jo lennät, vai istutko vielä terminaalissa J. Mistä inspiroidut, nautit tai tuskailet? Kuvaa tunnelmiasi valitsemallasi visuaalisella tavalla abstraktisti tai esittävästi (koko max. A4). Kerro keskeiset tunnelmat myös sanallisesti (max. A4).

Hakutehtävän arviointikriteerit:

  • luovuus ja omaperäiset ratkaisut
  • suunnitelman kuvallinen ja sanallinen havainnollisuus
  • suunnitelman visuaalisuus

Liitä hakemukseesi tästä linkistä avautuva hakulomake täytettynä.

Hakutehtävä ja täytetty hakulomake palautetaan viimeistään 2.1.2019 klo 16.00 mennessä Opistotalon opistoisännälle os. Helsinginkatu 26, PL 53308, 00530 Helsinki. Opistotalo on auki ma-to 17.-20.12. klo 9-16, to 27.12. klo 9-16, ma 31.12. klo 9-16 ja ke 2.1. klo 9-16. Lähetykseen merkintä: Käsityön taiteen perusopetus / Kirsti Soukka. 2.1. klo 16 jälkeen perille tulleita hakemuksia ei oteta huomioon (huomioithan siis postinkulun hitauden erityisesti joulun aikaan). Hakemuksia ei palauteta, eikä niistä anneta palautetta.

Portfolio-ohje niille, jotka eivät ole suorittaneet käsityön taiteen perusopintoja.

Tutustu Helsingin työväenopiston taiteen perusopetuksen Käsityön opetussuunnitelmaan (https://www.hel.fi/sto/fi/opiskelu/kasityon-taiteenperusopetus ) ja sieltä Perusopintojen opintokokonaisuuksiin ja perusopintojen arvioinnin kriteereihin. Peilaa omaa osaamistasi näihin sisältöihin ja tavoitteisiin. Tee napakka portfolio (max. 4 sivua), jossa tiiviisti reflektoiden esittelet omaa osaamistasi em. näkökulmasta. Liitä portfolioon myös yhden, korkeintaan kaksi vuotta vanhan, oman käsityöprosessin esittely ja arviointi ja halutessasi kuva (max. 1 sivu).

Tärkeät päivämäärät:

  • Hakua koskeva opintoneuvonta ke 12.12. klo 10-11 puh. 09-31088673 ja to 13.12. klo 10-11 puh. 09-31088636.
  • Hakutehtävän palautus viimeistään 2.1.2019 klo 16.00.
  • Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostilla viikolla 2. Opintoihin valitaan max. 14 opiskelijaa.
  • Opinnot alkavat ma 14.1.2019 Herttoniemen Silkkikutomossa. Tarkemmat ohjeet lähetetään opintoihin valituille.