Hae käsityön taiteen perusopetukseen!

Yksityiskohta, Erica Othman, Jossakin on juhlat

Onko käsityö tärkeä osa elämääsi? Haluatko pohtia suhdetta itseesi ja maailmaan käsityön kautta? Oletko valmis kehittämään taitojasi ja omaa ilmaisutapaasi? Haluatko saada palautetta työskentelystäsi ja teoksistasi? Käsityön taiteen perusopetus kehittää omaa ilmaisua, tarjoaa elämyksiä ja innostusta samanhenkisten opiskelijoiden seurassa. Tammikuussa 2022 käynnistyy uusi Perusopintojen opintokokonaisuus. Hakuohjeet löydät alta ja tästä avautuvasta linkistä .

Helsingin työväenopisto on järjestänyt tekstiilipainotteista käsityön taiteen perusopetusta vuodesta 1994 lähtien. Syksyllä alkava opetus pohjautuu Opetushallituksen vuonna 2017 uudistamiin Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin (OPH-2068-2017), jotka tulivat voimaan 1.8.2018.

Opinnot on jaettu opintokokonaisuuksiin ja mitoitettu opintopisteiksi (op). Käsityön taiteen perusopetus on pitkäjänteistä oman käsityöilmaisun kehittämistä. Tavoitteellisen käsityöharrastuksen lisäksi opintoja voi hyödyntää mm. ammatillisesti. Opinnot arvioidaan sanallisesti ja niistä saa todistuksen.

Laajan oppimäärän opinnot jakautuvat erillisiin perus- ja syventäviin opintoihin. Perusopintojen laajuus on 30 op, syventävien opintojen 19 op. Opinnot koostuvat iltaisin ja/tai viikonloppuisin järjestettävästä lähiopetuksesta, itsenäisestä työskentelystä, verkko-opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Lisäksi opintoryhmän näyttelyt ja projektit tarjoavat haasteen oman käsityöilmaisun kehittymiselle. Perusopintojen kesto on 3 vuotta.

Perusopintoihin voi hakeutua kuka tahansa käsityöilmaisusta kiinnostunut, mitään ennakkotietoja tai -taitoja ei tarvita. Opiskelijat valitaan alla olevan hakutehtävän ja hakulomakkeen perusteella.

Hakutehtävä: Kuka tässä istuu?

Ketä ihailet, arvostat, kunnioitat tai inhoat? Suunnittele tälle henkilölle istuin.

  • Kuka henkilö on?
  • Missä ympäristössä ja ajassa istuin on?
  • Millainen istuin on?
  • Mistä istuin on tehty?
  • Miten istuin liittyy henkilöön?

Valitse henkilö, näkökulma ja ympäristö vapaasti: irrottele, hulluttele, nostalgisoi, kritisoi, luomuile, analysoi, matkusta ajassa ja paikassa…

Esittele istuimesi haluamallasi kuvallisella tekniikalla tai niiden yhdistelmillä (esimerkiksi piirtäen, puu- tai vesiväreillä, kollaasina, tietokoneella piirtäen). Suunnitelman koko A4, valitse pohjaksi istuimeen, henkilöön ja ideaasi soveltuva paperi. Liitä suunnitelmaan myös lyhyt kirjallinen tarina istuimesta ja sen käyttäjästä.

Hakutehtävä ja täytetty hakulomake palautetaan 10.-12.1.2022 Opistotalon opistoisännälle os. Helsinginkatu 26, PL 53308, 00530 Helsinki. Opistotalo on tuolloin auki klo 8.30-20. Lähetykseen merkintä: Käsityön taiteen perusopetus / Kirsti Soukka. 12.1. klo 20 jälkeen perille tulleita hakemuksia ei oteta huomioon (huomioithan siis myös postinkulun hitauden). Hakemuksia ei palauteta, eikä niistä anneta palautetta.

Hakutehtävän arviointikriteerit:

  • luovuus ja omaperäiset ratkaisut
  • suunnitelman kuvallinen ja sanallinen havainnollisuus
  • suunnitelman visuaalisuus
  • täytetty hakulomake

Liitä hakemukseesi tästä linkistä avautuva hakulomake täytettynä.

Tärkeät päivämäärät:

Opintoneuvonta ti 14.12.2022 klo 13-15 puh. 09 310 88673.
Hakutehtävän ja -lomakkeen palautus ma 12.1.2022 klo 20 mennessä.
Valinnoista ilmoitetaan 18.1.2022 mennessä sähköpostilla.
Opinnot alkavat la 29.1.2022. Kevään ohjelman näet Ilmonet.fi -palvelusta.

Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostilla viikolla 3. Kirje tarkempine ohjeineen lähtee opintoihin valituille samalla viikolla. Opintoihin valitaan max. 14 opiskelijaa.

Kuvassa yksityiskohta Erica Othmanin työstä (kuva Aino Favén)