Kursseilta saa tietenkin valtavasti ideoita ja inspiraatiota omiin käsitöihin, mutta niitä tarjoavat myös maailmalla näkyvät trendit. Ja vaikka kaikkia näitä ei kokisikaan aivan omakseen, on hauska katsoa mitä muualla tapahtuu. Tehdään siis näin kesän kunniaksi pieni katsaus DIY-ideoihin, joita viime aikoina on maailmalla ja Suomessa näkynyt – kenties niistä saa hieman lisäideaa myös omiin töihin!

Värit

Värien puolesta tänä keväänä on muodissa ja sisustuksessa nähty ainakin kaksi ilmiötä. Ensimmäiseksi mainittakoon, että hyvin musta-valkoisesta, skandinaavisesta ja modernista ilmeestä on siirrytty myös pehmeämpiin sävyihin. Esimerkiksi beigeä on nähty viime aikoina paljon puhtaan valkoisen sijasta. Toisaalta, ihanat 90-luvun pastellivärit ovat tulleet takaisin kevään myötä: taivaansininen, vaalea violetti ja kirkas keltainen piristävät varmasti kaikkia.

Materiaalit

Materiaaleja on nähty monenlaisia, ja nosteessa onkin hyvin erilaisten tekstuurien yhdisteleminen. Esimerkiksi kiiltävää keramiikkaa, rouheaa mattaista maalipintaa ja buklee-tyyppisiä kankaita on nähty sisustuksessa paljon. Näistä mainittakoon helppo kikka: sekoita maaliin ruokasoodaa, jolloin siitä tulee hetkessä tekstuurisempaa ja mattaista. Näin voi maalata vaikkapa kirpputorilta löytyneille vaaseille uuden ilmeen.

Tekniikat

Tekniikoista Suomessa jyllää esimerkiksi neulominen, johon varmaankin monia on innostunut kotona lisääntynyt aika. Islantilaisneuleet ja unikkosukat villitsevät. Mainittakoon vielä Teemu Muurimäen Klarnalle suunnittelema villapaitamalli, jossa yhdistyy monta pinnalla olevaa asiaa; muhkea neulepinta ja kauniit hihat. Maailmalla on nähty paljon myös nopeatekoisia, värikkäitä neuletakkeja Harry Stylesin innoittamina.

Ideoita sosiaalisesta mediasta

Yhdysvalloissa ideat leviävät varsinkin sosiaalisessa mediassa. Jos kiinnostaa, niin nykyään pinterestin ja instagramin lisäksi paljon yksityiskohtaisia ohjeita löytyy myös youtubesta ja tiktokista. Niissä tietyt tekniikat ja ohjeet leviävät nopeastikin. Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut pinnalla varsinkin tuftaus. Sen lisäksi vinyylileikkaus koneella tai käsin on ollut suosittua, ja myös massa- ja savityöt pitävät pintansa. Yksittäisistä ohjeista suorastaan viraaliksi ovat levinneet ideat mosaiikkilaatoilla päällystetyistä sivupöydistä, paperista taitelluista lehdistä ja hauskoiksi muodoiksi kierretyistä kynttilöistä.

Tässä postauksessa sivuttiin joitakin ideoita ja joka päivä tulee ilmi jotain uutta. Ja tietenkin: jokainen tekee aivan niistä väreistä ja materiaaleista kuin haluaa, sehän on itse tekemisen rikkaus! Oikein ihanaa ja käsityörikasta kesää kaikille opistolaisille, nähdään pian kursseilla uudestaan.

Teksti ja kuvat: Virve Boesch