Opiston tekstiilit: Opiston lippu

Helsinginkadun varressa oleva Opistotalo remontoitiin täysin opiston 100-vuotisjuhlia ennen. Saman kohtalon sai osakseen opiston lippu!

Työväenopiston opistolaisyhdistyksellä oli vuonn 1958 valmistettu lippu, jonka yhdistys on lahjoittanut opistolle.
Konservointikertomuksen mukaan: ”Onni Ojan suunnittelemassa sini-valkoisessa lipussa on tangon puoleisen kentän keskellä suuri konekirjonnalla toteutettu kuvio, jossa aiheena on keltainen kynttilä, jonka palavaa liekkiä molemmin puolin suojaa vaaleat kädet, tausta on tummanvihreä. Pääkuviota kehystää sen ympärillä oleva, vihreällä laakeriseppeleellä ympäröity, harmaa ratas.
Lipun kirjontaLipun tangon puoleinen kenttä on kokonaan valkoinen, liehuva puoli on pohjaväriltään sininen ja siinä kulkee allekkain kaksi vaakasuuntaista hieman aaltoilevaa valkoista raitaa. Lippu on valmistettu yksinkertaisesta villapalttinakankaasta.”

LiekkiLippu on kooltaan noin 120 cm x 180 cm.

Vuosien saatossa tuhoeläimet olivat syöneet lippuun pieniä reikiä ja se oli irroitettu tangostaan ilmeisesti saksilla. Varsinaisesti lippu oli tahraton, mutta kaipasi puhdistamista.

Konservoinnissa lippu puhdistettiin ja tuettiin kauttaaltaan nurjalta ohuilla silkkiharsoilla. Sitä ennen isommat reiät paikattiin huomaamattomasti.

Konservoinnin jälkeen lippua voidaan taas käyttää. Tukikankaan takia lippu ole enää täysin kaksipuoleinen, mutta uudessa tangossaan se koristaa ja tuo juhlavuutta opiston juhliin.

 

Inga Pihlhjerta, 4.2.2015

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi: