Opettajat kaavaopissa

Kymmenkunta työväenopiston vaatetuksen opettajaa osallistui kesäkuun alussa kaksipäiväiseen koulutukseen, jossa tutustuttiin Grafis -kaavoitusohjelmistoon ja opeteltiin mm. valmiiden mittataulukoiden käyttöä, niiden muuttamista omille henkilökohtaisille mitoille ja vartalon muodoille, kaavojen kuosittelua suunniteltua mallia vastaavaksi sekä tulostamista. Kouluttajana oli Liisa Turtiainen.

Ohjelmistossa on useita eri kaavajärjestelmiä mittataulukoineen naisille, miehille ja lapsille sekä runsaasti interaktiivisia peruskaavoja ja yleisimpien mallipohjien mukaan kuositeltuja kaavoja eri kaavaväljyyksillä. Alkuun uuden ohjelman opettelu on tietenkin hieman vaivaa vaativaa, mutta interaktiivisuus tuntui mukavalta. Jos on ohjelman avulla muokannut jakun kaavan, kuositellut siihen kauluksen ja muuttanut sen jälkeen mieltään (mikä naisille sallittakoon) esimerkiksi pääntien koon ja kauluksen avautumisen suhteen, niin ohjelma tekee vaivattomasti kaulukseen ja miehustaan tarvittavat muutokset. Tulostaminen onnistuu A4-arkeille.

Opistoon on hankittu lisenssit Grafis -kaavoitusohjelmistoon. Sitä voi opistossa käyttää samanaikaisesti kahdelta koneelta. Tavoitteena on ottaa ohjelma käyttöön pikku hiljaa kaavoituksen ja vaatetuksen opetuksessa.

Inga Pihlhjerta & Outi Honkimaa

Inga Pihlhjerta, 11.8.2010

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Anita Grönlund – kansallispukukankaiden kutoja
”Kyllä se aikanaan valmistuu”
Suomi 100 vuotta: Kuinka vaatteita on uudistettu, korjattu ja muutettu?
Ompelukonetta tai saumuria ostamaan
Kaavasta vaatteeksi – Hyväksi kotiompelijaksi -opintokokonaisuus
Miehille persoonallista ommellen
Vaatetuksen alkeet
Hyväksi kotiompelijaksi -koulutuksen uudet ryhmät aloittavat syksyllä
Nostalgiaa
Kotiompelijan vaatekaappi sulkeutui!