Opet opissa

Kirjovat ompelukoneet surisevat ja tarkkaavaiset käsityönopettajat seuraavat kuinka kuvio valmistuu välillä kirjontalangan väriä vaihtaen.

Husqvarnan kouluttaja Irene Hägerström opetti kirjovan ompelukoneen käyttöä opistomme käsityönopettajille. Tällaisia koneita on muutamia opistomme käsityöluokissa ja saadaksemme taitomme vetreytymään otimme annetut opit innolla vastaan. Seuraava vaihe on opettaa kurssilaiset käyttämään näitä koneita.

Kirjottuja kuvioita voi kääntää, monistaa ja yhdistää eri kuvioita tai niihin kirjoitusta. Kuvion pienentäminen ja suurentaminen onnistuu sekä halutun kirjontapaikan valinta. Kirjonnan aikana saattaa sattua pieniä kommelluksia mutta niihinkin saimme oppia. Valmiiksi kirjotusta työstä ei tarvitse edes päätellä lankoja vaan ainoastaan poistaa käytetty tukimateriaali nurjalta.

Koneen valmiit kirjontamallit soveltuvat niin vaatetuksen koristeeksi kuin tilkkutyön tikkaamiseen. Käyttömahdollisuudet ovat moninaiset kunhan vain rohkaistuu käyttämään konetta. Tietokoneen näköinen kirjova ompelukone saattaa hätkähdyttää mutta kannattaa rohkeasti kokeilla sitä, sillä loppujen lopuksi kone tekee kaiken työn ja tekijä toimii langanvaihtajana. Lopputulokset ovat niin upeita, että haluaa tehdä useampiakin kuvioita.

Kirjova ompelukone on myös ensiluokkainen ompelukone. Koneen säätömahdollisuuksien etuna on, että ompelu onnistuu kaikille materiaaleille. Paneutuminen koneen käyttöön kannattaa, sillä vaikkapa napinläven ompelu käy leikiten!

Raija Torni

Raija Torni, 21.9.2010

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Karjalan käkiä ja elämänpuita etupistokirjonnalla
Vuoden tekstiilitaiteilija
”Kyllä se aikanaan valmistuu”
Suomi 100 vuotta: Kuinka vaatteita on uudistettu, korjattu ja muutettu?
Kävitkö Keravalla?
Vielä ehtii!
Ristipistositaatteja ompelemaan!
Ompelukonetta tai saumuria ostamaan
Kaavasta vaatteeksi – Hyväksi kotiompelijaksi -opintokokonaisuus
Maskun villaintarsia