Muinaiset käsityötekniikat

Opistossa järjestettiin syksyllä kurssikokonaisuus, jossa tutustuttiin muinaiseen elämään. Luennoilla kuultiin yrttien kasvatuksesta ja käytöstä ravinnoksi ja lääkkeeksi. Kotitalousluokassa valmistettiin ja maisteltiin keskiaikaista ruokaa.

Muinaiset käsityötavat -kurssilla kävimme läpi joitakin Suomessa viikinki- ja keskiajalla käytössä olleita käsityötekniikoita. Kurssin alussa tutustuimme eri vaihtoehtoihin, ja niistä valitsimme seuraavien tuntien aiheet ryhmän mielenkiinnon mukaan. Tutustuimme lautanauhatekniikkaan, ja opiskelijat kutoivat esimerkiksi Euran Nuoranteen kalmistosta löydettyä säärisidettä, jonka kuvio on salmiakinmuotoinen, ja jossa lautoja käännetään ensin neljä kertaa eteen ja sitten neljä taakse.

Lautanauhan kutominen etenee siten, että (yleensä) nelikulmaisia lautoja käännetään 90 astetta joko eteen- tai taaksepäin. Kude asetetaan muodostuneeseen viriöön, lautoja käännetään uudelleen ja kude lyödään tiiviiksi. Teimme myös erilaisia lautanauhaharjoituksia, joissa näki hyvin, miten lautojen kääntäminen eri suuntaan vaikuttaa kuvioon.

Joku opiskelijoista halusi tehdä viikinkitakin vanhasta, kauniin vihreästä filtistä.

Kolmannella kerralla tutustuimme Suomen viikinki- ja keskiajan löytöjen mukaan tehtyihin neulakintaisiin ja opettelimme niiden valmistustekniikkaa, neulakintaan kutomista ja kirjontaa. Neulakinnas neulotaan tylppäkärkisellä neulalla ja kerästä otetuilla langanpätkillä. Työ aloitetaan kärjestä, ja se etenee rannetta kohti. Peukalolle jätetään aukko, ja se neulotaan viimeiseksi.

Neljännellä kerralla hieman monimutkaisempi oinaansarvikuvio esiteltiin ja huomattiin nopeasti, että sen kutominen vaatiikin omaa rauhaa ja keskittymistä… Sen mallissa osaa lautoja käännetään samalla kerroksella  eri suuntaan. Myös brokadinauhan kutominen käytiin läpi, ja pirtanauhatekniikkaan tutustuttiin. Brokadinauhan kutominen on oikeastaan aika yksinkertaista, ja sen kutominen ihastutti.

Satu Hovi

Inga Pihlhjerta, 3.12.2010

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi: