Minusta tulee isona kädentaitojen ohjaaja

ijan tekemiä tuotteita esillä Pukstaavi-museon myymälässä Sastamalassa.

Minä Eija Pouttu olen ollut työssäoppijana Kaapelitehtaan toimipisteessä maaliskuun alusta alkaen. Kummallinen termi työssäoppija tarkoittaa käytännössä omaa harjoittelua sekä muiden työn havainnointia oppimismielessä.

Opiskelijasta harjoittelijaksi

Opiskelen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kädentaitojen ohjauksen artesaaniksi, joten työväenopisto on ohjaustyön opintoihin erinomainen harjoittelupaikka. Kurssitarjonta on laaja ja monipuolinen ja vakituisten opettajien lisäksi työskentelee suuri määrä tuntiopettajia.

Harjoitteluni on ollut sisällöllisesti ja opetustilanteiden kannalta monipuolinen. Olen päässyt seuraamaan mm. kansallispukujen valmistusta, lusikoiden ja haarukoiden muuttumista koruiksi ja betonitöiden kuoriutumista muoteista. Antoisaa on ollut olla mukana myös kudontapisteissä ja päästä kertaamaan kudonnan oppeja. Eri opettajien ammattitaitoa ja ohjaustyylejä on ollut hyödyllistä seurata.

Itsenäisesti non-stop-työpaja

Omaa ohjausta pääsin kokeilemaan kehyskudonnan non-stop-työpajassa yleisötapahtuman yhteydessä. Mukavin yllätys oli pajassa käyneiden herännyt innostus kutomista kohtaan. Työnäytökset ja työpajat ovat tehokasta kurssimarkkinointia. Konkreettinen tekeminen tai sen näkeminen livenä voittaa sanallisen kurssikuvauksen.

Kädentaitojen ohjaaja

Kädentaitojen ohjauksen opinnot kestävät kaksi vuotta. Valmistuminen alkaa vähitellen häämöttää. Saapa nähdä, millaiseksi oma leipäpuu alan parissa muotoutuu. Rohkaisevalta tuntuu se, että kädentaitojen ja käsillä tekemisen arvostus on hiljalleen lisääntymässä. Kun kaikki on ensin siirretty sähköiseksi ja koneiden uumeniin, ihminen alkaa lopulta kaivata konkreettista omin käsin tekemistä. Tutkimustulokset osoittavat käsillä tekemisen hyvinvointivaikutukset todeksi – kaikenlainen näpräily on suorastaan terveellistä! Monia mahdollisuuksia toteuttaa uutta ammattia siis ainakin on.

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on profiloitunut erikoisalojen kouluttajaksi. Artesaaniksi voi valmistua 16 eri alalta.

Tuntiopettajana ensimmäisiä askelia

Syksyllä pidän uudessa työväenopiston opetuspisteessä, Itämerentalossa kehyskudontaa. Ilmoittaudu kurssille www.ilmonet .fi

Kokeile kudontakehystä H184315                    20 t/27 €
Kudotaan yksinkertaisella kehyksellä seinä- ja pöytätekstiilejä ja pussukoita. Kehyksen voi tehdä itse ja kuteina voi käyttää kierrätys- ja ylijäämälankoja ja räsykudetta. Opetus 9.11. klo 17.15-18.45 ja pe 16.11. klo 17.15-20.30 sekä la-su 17.–18.11. klo 10–16.
Itämerentalo/Majakka 2, 2.krs, Majakka 1, 2.krs/Eija Pouttu

Teksti ja kuva Eija Pouttu