Koneneulomon kuulumisia

Koneneulontaa

Opiston Koneneulomo avasi ovensa kurssilaisille Rajametsäntien opetushuoneistossa viime syksynä järjestetyillä avajaisilla. Tila on valoisa ja toimiva koneneulontaan. Eri toiminnot ja järjestys ovat löytäneet paikkansa, vaikka välillä ei muistakaan, missä jotain tavaraa säilytetään.

Koneneulonnan siirryttyä Opistotalolta Maunulaan pitkät ja lyhyet kurssit ovat löytäneet opiskelijansa ja opiskelu on ollut innokasta. Syksyn ja kevään aikana on opiskeltu koneneulonnan perusteita, helppoja huiveja, lapasia ja sukkia, vinoja linjoja, helppoja neuleita omin kuvioin, joustinneuloksen jujuja, mekkoja, jakkuja ja tunikoita ja vielä viimeisenä kesäisiä neuleita.

Koneneulonnan alku aina hankalaa…

Neulekoneella neulominen on parhaimmillaan nopeaa, jälki tasaista ja vaikeatkin neulemallit syntyvät helposti. Koneenkäytön opettelu vaatii kuitenkin oman aikansa ja konetta on hyvä käyttää ahkerasti, etteivät opitut asiat unohtuisi. Alussa neulominen ei tunnu kovinkaan nopealta. Neulominen koneella vaatii tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja paljon toistoja. Parhaimmillaan vaatekappale valmistuu todella nopeasti (verrattuna käsin neulontaan), mutta jos yhdenkin asian unohtaa, voi työ pudota neulekoneen neuloilta ja työ on aloitettava alusta. Ei kun uudestaan! Humoristisena ohjeena voikin sanoa, että kesken työn ei saa edes ajatella, että tämähän sujuu, sillä neulekone aistii sen ja järjestää yllätyksen. Neulekoneen kanssa on oltava nöyrä. Vasta kun neulekappale on valmis, voi ajatella ja sanoa ääneen, että se onnistui.

…neulominen siivittää flow-tilaan

Neulevaatteen valmistusprosessi ajallisesti jakautuu melko yllättävästi: koneella työskentelyyn kuluu 1/3 ajasta ja 2/3 kuluu valmistelu- ja viimeistelytöihin. Koko valmistusprosessi vaatii tarkan etukäteissuunnittelun, jotta itse työskentely neulekoneella sujuisi joustavasti. Neuloessa kaikki muut asiat unohtuvat, koska työskentelyyn täytyy keskittyä täydellisesti. Silloin voi saavuttaa flow-tilan.

…ja opit elämässä tarpeellisia taitoja

Neulekoneella neulominen opettaa monia tarpeellisia elämässä muutenkin tarvittavia taitoja, mm. pitkäjännitteisyyttä, itsehillintää, pettymyksen sietoa, suunnittelutaitoja, järjestelmällisyyttä, teknistä taitavuutta, ennakointitaitoja, kokonaisuuksien hahmottamista, ongelmanratkaisua ja se tuottaa onnistumisen iloa.

Ensi syksynä alkaa taas uusille opiskelijoille suunnattuja koneneulonnan peruskursseja. Tervetuloa rohkeasti mukaan! Ensi lukuvuoden kurssit näkyvät Ilmonet.fi-palvelussa 11.6.2018 alkaen. Käsityön kursseille ilmoittautuminen alkaa 16.8. klo 11.00. Pistähän ajat jo kalenteriisi!

Teksti ja kuva Seija-Sisko Mustonen