Puukolla teet oksasta tikapuut

Puukko on monipuolinen työkalu, jolla voi voi veistää, halkaista, kaivertaa, hioa. Aluksi riittää rautakaupan edullinen puukko, myöhemmin ammattitaitoinen seppä takoo tarvitsemasi kaivertimet. Lusikoiden vuoleminen vaatii perehtymistä, mutta puuta voi työstää spontaanistikin. Turvallisen puukonkäytön oppii helposti ja työhansikkaat suojelevat viilloilta.

Vuolijan työtilaksi soveltuu koti tai lähiympäristö, työkalun voi sujauttaa reppuun tai käsilaukkuun. Puutarhoissa ja metsissä on pinokaupalla materiaalia. Metsuri antaa mielellään muutaman koivunoksan vuoluharrastajalle. Risukasaan heitetystä jämäkästä oksasta saa työstettyä näyttävän kasvituen kukkaruukkuun, parvekkeelle tai kasvimaalle. Papu tai huonekasvi kiipeää innokkaasti puisia tikapuita pitkin. Jos löydät vain lyhyitä oksia, mittaa voi kasvattaa liitoksilla.

Veistämiseen sopivat puut

Lehtipuiden tuoreet oksat soveltuvat veistämiseen parhaiten. Puutarhurin karsima omenapuu saa varsin runollisen muodon kovuudestaan huolimatta. Pihlaja on sävyrikas, tervaleppä punertuu vanhetessaan. Tiheäsyinen pihasyreeni saattaa käyristyä kuivuessaan, mutta se on osa puun olemusta. Kevyttä haapaa leikkaa helpommin. Muotoilun lisäksi kannattaa tutkia puuaineksien luonnollisten värien kirjoa. Käsittelemätön pinta harmaantuu talven aikana. Halutessaan puuta voi värjätä, tervata, öljytä, vahata!

Vuoleminen on taloudellista; metsää ei tarvitse kaataa oksan takia. Vuolijoiden monipuolinen yhteisö on kansainvälinen ja versoo kaikkialla, missä puu kasvaa. Facebook-sivuja ja blogeja on paljon. Joillekin vuoleminen on ammatti, toisille se tarjoaa onnistumisen iloa lastujen lentäessä. Parasta vuolemisessa on tekemällä oppiminen.

Vuotalossa on syyskuussa viikonloppukurssi H175229 Valmista puutarhakoristeita vuolemalla. Tervetuloa kokeilemaan!