Vielä ehtii!

Kansallismuseossa on 5.2. saakka esillä 1400-luvulta peräisin oleva kirjottu tekstiili sekä sen pohjalta harrastajavoimin valmistettu kopio.

Alkuperäinen, Maskun kirkon kellotapulista 1800-luvulla talteen otettu tekstiili on ollut esillä Kansallismuseossa edellisen kerran joskus ennen sotia, joten nyt on harvinainen tilaisuus nähdä tuo hieno tekstiili. Hieno on myös sen mukaan valmistettu mahdollisimman tarkka kopio, joka näyttää, millainen  Maskun villaintarsia oli valmistuessaan.

Alkuperäinen Maskun villaintarsia.

Taitavien harrastajien ja museon yhteistyöprojektissa saatiin myös uutta tietoa villaintarsian materiaaleista. Kangas on hienoa villaa, joka on peräisin todennäköisesti Englannista tai Keski-Euroopasta. Kudontalangan laadusta voidaan päätellä, että yksi henkilö on kehrännyt kaikki kankaaseen käytetyt langat. Kuviot on ommeltu kahdella erilaatuisella silkkilangalla ja ommelkohtaa korostaa ohut hopeoitu nahkanauha. Suurin yllätys oli, että kuvioinnissa on käytetty myös hiukan puuvillakangasta. Puuvilla oli keskiajalla arvokkaampaa kuin silkki ja puuvillalöytöjä tuolta ajalta on meillä hyvin vähän.

Yksityiskohta uudesta tekstiilistä.

Teksti ja kuvat: Tiina Mikkelä

 

 

0 Kommenttia

Jätä kommentti