Taidon päivä

Vuoden käsityöläiseksi 2016 on valittu helsinkiläinen kengänkorjaaja Juho Erving.

Tänään 14.4. vietetään Taidon päivää; aikaisempina vuosina on em. arvonimen saanut käsikirurgi, veneenrakentaja ja tatuoija.

Taidot ovat osa aineetonta kulttuuriperintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa. Teemme tiettyjä ruokia vaikkapa jouluksi tai muihin vuotuisiin juhliin, laulamme kuorossa tai harrastamme luontokuvausta. Unescon vuonna 2003 julistama kansainvälinen yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta ohjaa kulttuuriperinnön suojelemista. Sen tavoitteena on edistää elävän kulttuuriperinnön kunnioittamista sekä lisätä tietoisuutta kulttuurisesta moninaisuudesta.

Suomi hyväksyi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Tämän teeman pohjalta kokoontui 13.4. Kansallismuseossa noin 150 henkeä pohtimaan käsitöihin liittyviä perinteitä, käytäntöjä ja projekteja, jotka mahdollisesti olisivat ns. elävää perinnettä.

 

 

0 Kommenttia

Jätä kommentti