Arkeen piristystä uniikeilla tiskiliinoilla

 

Tiskiliinat tai tutummin tiskirätit koskettavat varmaan meidän jokaisen arkipäivää. Halusin ensimmäisellä kurssillani opettajana tuoda lapsille ja aikuisille piristystä elämään ja vastapainoa arjelle mukava yhteisen tekemisen merkeissä.

Onnistumisen kokemuksia, uuden oppimista ja ihanaa tekemisen meinkiä – siitä oli kysymys Uniikkeja tiskiliinoja lapsen kanssa tai yksin-kurssilla. Ryhmä koostui yhteensä 16:sta lapsesta ja aikuisesta ja kokoonnuimme kaksi kertaa neljän oppitunnin ajan Kaapelitehtaalle painamaan ja neulomaan tiskiliinoja.

Ensimmäisellä kerralla tutustumisten jälkeen tutustuttiin kankaanpainoon tekniikkana ja esimerkkien kautta lähdettiin tekemään kokeiluja lakanakankaille. Kokeilujen jälkeen otettiin valmiit tiskiliinapohjat käyttöön ja painaminen jatkui. Voi sitä riemua! Sabluunat ja leimasimet syntyivät kädenkäänteessä ja ei aikaakaan kun meillä oli iso kasa upeita tiskiliinoja.

Kuva: Liisa Vuolas.

Kuva: Liisa Vuolas.

Perinteisten sabluunien teon lisäksi teimme leimasimia softiksesta ja perunoista sekä kieputimme paksua lankaa puupalikan ympärille. Myös esimerkiksi kuplamuovilla ja vessapaperirullilla sai todella kivaa pintaa aikaiseksi.

Kuva: Liisa Vuolas.

Kuva: Liisa Vuolas.

Kurssin nuorimmat lapset olivat viisivuotiaita ja painanta onnistui hyvin. Neulontaa teimme toisella opetuskerralla noin kahden tunnin ajan ja se tarvitsisi pienimmillä lapsilla enemmän harjoitusta. Osa kokeilikin sormivirkkausta ja virkkausta ja se onnistuikin hyvin!

Opettajana halusin antaa kurssin opiskelijoille tilaa toteuttaa omaa luovuttaa ja rohkeasti kokeilla erilaisia juttuja. Tämä käytäntö toimi hyvin ja opiskelijat olivat tyytyväisiä kurssin toteutukseen. Lapsi-aikuinen -työparien työskentely toimi todella hyvin ja monet kiittelivätkin mahdollisuutta päästä yhdessä lapsen kanssa tekemään käsitöitä.

Kuva: Liisa Vuolas

Kuva: Liisa Vuolas

Kuva: Liisa Vuolas.

Kuva: Liisa Vuolas.

Tässä osa kurssin tuotoksista
Kurssin opettajana toimi Liisa Vuolas, joka opiskelee viidettä vuotta käsityönopettajaksi Helsingin yliopistossa ja tämä kurssi oli osa hänen syventävää opetusharjoittelua.

Teksti: Liisa Vuolas

0 Kommenttia

Jätä kommentti