Uutta vanhoista farkuista

http://H162148Onko kaapissasi pino farkkuja?

Kenties omistat käytössä kuluneita, kaapissa pienentyneitä tai muuten vähälle käytölle jääneitä farkkuja. Uutta vanhoista farkuista kurssilla annetaan käytöstä poistuneille farkuille uusi käyttötarkoitus. Farkuista hyödynnetään niiden yksityiskohdat, kuten taskut, tikatut saumat ja vyölenkit, myös farkun vetoketju kannattaa käyttää uudelleen, kuten myös nappi ja vyötärökaitale. Farkkujen lahkeissa on paljon hyvää ja kestävää kangasta, kuluneet kohdat voi kiertää tai hyödyntää yksityiskohtina uudessa tuotteessa. Kurssilla opitaan ja kerrataan ompelun perusasioita, esim. vetoketjun ompelu.

Farkuista valmistuvat kulutusta kestävät lattiatyynyt, kassit ja säilytyskorit. Taskuja voi hyödyntää tuotteiden yksityiskohdissa tai tehdä vaikka säilytyslokerikon. Farkuista voi myös valmistaa nauhaa ja punoa siitä vaikka korin. Vyölenkeistä saa hauskaa pintaa ja siten kivan yksityiskohdan vaikka penaaliin.  Farkuista valmistetut tuotteet ovat helppohoitoisia ja huolettomia vaikka lastenhuoneeseen.

Miksi sitten kannattaa hyödyntää vanhoja farkkuja? Uusien farkkujen valmistaminen rasittaa ympäristöä, esimerkiksi erilaisissa farkkujen viimeistelytavoissa käytetään paljon kemikaaleja ja jo farkkuihin tarvittavan puuvillan kasvattaminen ja käsittely rasittavat ympäristöä.  Farkkujen viimeistelystä ja niiden haitoista voi lukea lisää osoitteesta: http://www.vihreatvaatteet.com/farkkujen-vaaralliset-viimeistelyt/.

Tiesitkö, että yksien farkkujen valmistamiseen kuluu jopa 10 000 litraa vettä! Vettä kuluu puuvillan viljelemiseen ja käsittelyyn, kankaan valistamiseen ja värjäämiseen, farkkujen kulutuspesuihin yms. Kuluneiden tai muusta syystä käyttämättömien farkkujen materiaali kannattaa siis todellakin hyödyntää uusiin tuotteisiin, eikä missään nimessä heittää roskikseen!

Vaatteiden kierrättämiseen ja tekstiilimateriaalin uudelleenkäyttöön on vuoden 2016 alusta tullut vielä yksi syy lisää. Tammikuusta 2016 alkaen vaatteita ja tekstiilejä ei enää saa laittaa kaatopaikalle. Paras tapa onkin kierrättää käyttökelpoiset tekstiilit parhaalla tavalla. Edellä linkitetyssä artikkelissa kuitenkin epäillään, että vuonna 2016 suuri osa tekstiileistä päättyy kaatopaikan sijaan poltettavaksi.  Ajastus tekstiilien kierrättämisestä on kuitenkin hyvä.

farkkutyynyfarkkukoriTule siis kurssille oppimaan ja ideoimaan, mitä kaikkea farkuista voi tehdä!

Elina Parkkamäki

0 Kommenttia

Jätä kommentti