Taideryijy – valon ja värin vuoropuhelua

”Kaikista kiehtovinta oli itse ryijyn tekeminen. Ihanaa kun tähänkin aiheeseen hurahtaa!”  Taideryijy – valon ja värin vuoropuhelua – kurssi syksyllä 2015 antoi käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijoille uusia näkökulmia ryijyyn. Otsikkokuvassa Outi Takkisen ryijy Kesäinen sammalmätäs.

Tekstiilitaiteilija Raija Rastaan luento johdatti ryijyn moniin kiehtoviin mahdollisuuksiin. Ryijy on runollinen, kesytön, yllättävä ja aina uudistuva. Sillä on pitkä historia venepeitteestä tämän päivän moderniksi taidetekstiiliksi. Ryijypinnan kolmiulotteisuus ja maalauksellisuus sekä valon ja värin vuoropuhelu antavat paljon mahdollisuuksia opiskelijan oman ryijymallin suunnittelulle.

Ennen suunnittelua opittiin yhdistämään värejä ryijynukassa ja tutustuttiin ryijylankoihin, pohjakankaisiin sekä muihin tarvikkeisiin. Ryijy toteutettiin ompelemalla pohjakankaalle. Suunnittelu ja valmistus ei vaadi mitään ennakkotietoja tai taitoja, kaiken oppii kurssilla ja ryijyä tehdessä.

”Minulle ryijyn teossa nautittavinta oli värien kanssa leikkiminen” – Anneli Sund, Varhainen polku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Kiehtovinta on että ryijyssä voi langoilla saada aikaan niin maalauksellista jälkeä” Inger Dahlgren, Höst i luften

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ryijyn koko ja muoto olivat vapaasti valittavissa. Ryijytekniikkaan voi yhdistää myös muita tekniikoita kuten kirjontaa tai vaikkapa jonkin löydön, aarteen tai yllätyksen. Moni idea löytyi luontokokemuksista kuten lapsuuden tunteesta siitä miltä polun kivet tuntuivat jaloissa, kimaltelevan valon ja varjon vuoropuhelusta kuusen oksilla tai värielämyksistä eri vuodenaikoina.

Irmeli Räisänen, Oksan suojassa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ryijyn idea löytyi myös automatkalla otetuista valokuvista, La Palman talojen väreistä ja graafisista muodoista, kissan pehmeästä turkista ja vanhasta kiinalaisesta muotopelistä – tangramista. Ryijy voi olla myös leikkimielinen peli!

Irina Karpov, Punainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Itselleni tärkeimmäksi nousi se meditatiivinen kokemus, jonka sain kun ompelin ryijyä nöyrästi ja järjestelmällisesti, nukka nukalta” Päivi Puustinen, Plussan puolella”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurssin ryijyjä on esillä Opistotalolla tammikuussa 2016.

Teksti ja kuvat Raija Rastas

 

 

 

 

0 Kommenttia

Jätä kommentti