Yhdellä neulalla

Miten kuvailla tekniikkaa, jonka harrastajat eivät ole päässeet sopuun edes nimestä. Eli puhutaanko kinnasneulatekniikasta vai neulakinnastekniikasta?

Voisi puhua myös neulomisesta, sillä tämä tekniikka edeltää puikoilla neulomista tuhansilla vuosilla. Lyhyesti tekniikassa tehdään neulepintaa yhdellä neulalla, oma peukalo määrää pistojen koon. Vielä 1950-luvulla käytettiin neulalla neulottuja kintaita Itä-Suomessa talvitöissä kun muu maa oli jo siirtynyt puikoilla tikuttamiseen.

Jos nimestä päästään sopuun, niin edessä on neulomisen aloittaminen. Ja tekniikkaa kokeilleet tietävät, että alku on vaikein. Sitä se on ollut lohdullisesti historiallisestikin, sillä karjalaiset äidit ovat pakanneet miehelään lähteville tyttärilleen vasullisen kintaiden alkuja. Alku on haastava kahdesta syystä, ensinnäkin tekniikka on useimmille aivan vieras ja opittavaa on valtavasti. Toiseksi aloitustapoja on yhtä monta kuin niiden opettajaakin.

Alun jälkeen työ alkaa sujua jo huomattavasti paremmin. Kinnasneulottujen töiden rakenne on yksinkertainen ja oppia voi lainata esimerkiksi virkkaamisesta. Työ sujuu, peukalo oppii niiaamaan silmukoiden tahdissa eikä langan jatkaminenkaan tunnu enää niin mystiseltä. Kinnasneulominen paljastuu oikeastaan aika helpoksi, vaikka oppimista on paljon jopa käsitöitä harrastaville.

Nyt meille on vihdoinkin tarjolla suomenkielinen kirja! Lokakuussa 2015 julkaistiin Mervi Pasasen kirja Yhdellä neulalla – neulakinnastekniikka tutuksi. Parempaa kirjoittajaa voi olla vaikea löytää, sillä Mervi Pasanen on toimittajan työn ohella myös keskiaikaisten käsitöiden mestari ja kokenut yhdellä neulalla neuloja. Tekniikan taitajille kirjan houkuttelevin osuus ovat erilaiset mallit. Ne kannustavat myös ensikertalaisen opettelemaan perusteet ja sitten neulomaan pipoja, kintaita, sukkia ja huiveja.

Sukka.

Sukka.

Innostutaan kinnasneulomisesta, neulakintaasta tai neulaamisesta. Pääasia on, että innostutaan. Tällä tekniikalla on Suomessa niin vahvat juuret, että jokainen pisto on tuikkaus omaan menneisyyteemme. Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ole vain historiallinen outous, vaan neulominen taipuu myös moderneihin töihin ja materiaaleihin. Ja työväenopiston kurssilla tekniikan oppii varmasti.

Kuvat ja teksti Laura Hämäri

0 Kommenttia

Jätä kommentti