13.12.2014 Joulukalenteri

Nämä patalaput ovat saaneet inspiraationsa kirjotun peiton kuvioista.

Patalaput on tehnyt jo edesmennyt Eeti-tätini, joka kävi innokkaasti kansalaisopiston käsityökursseilla Pohjanmaalla. Hän harrasti erityisesti posliinimaalausta, mutta myös vaateompelua ja kirjontaa.

Kirjottu peitto tuli Suomeen Ruotsista Pohjanlahden yli ruotsinkieliselle Pohjanmaalle ja levisi sieltä Satakuntaan. Peittoja valmistettiin varsinkin 1820-1840-luvuilla. Niitä tehtiin myötäjäisiksi ja käytettiin rekipeittoina, vuodepeitteinä, ylissängyn edustoina, pöytäliinoina ja jopa paarivaatteina. Kirjonnan kuvioaiheet ovat perinteisiä: tiimalasi, sydän, risti ja kasviaiheet. Värikkäät kuviot on ommeltu villalangoilla yksiväriselle, usein mustalle, pohjalle. Hakusanalla ”kirjottu peitto” löydät netistä runsaasti kuvia oman patalappusi kirjonnan ideaksi.

13.12.2014 Kuva K. Soukka

13.12.2014 Kuva K. Soukka

Teksti ja kuvat Kirsti Soukka

 

0 Kommenttia

Jätä kommentti