Käpypitsi eli frivolité

Helposti matkassa kulkeva käsityö. Koe elämys vanhasta käsityötekniikasta.

Käpypitsin valmistus perustuu pieniin, kävyllä tehtäviin solmuihin. Työskentelyyn ei tarvita muuta kuin 1-2 käpyä ja lankaa. Sen vuoksi tämä on halpa harrastus, joka myös kulkee helposti mukana matkoillakin. Kierretään lanka kävylle, toinen pää käden ympärille ja harjoitellaan solmujen tekemistä. Välillä lopputuloksena onkin umpisolmu, mutta lopulta oikea tekniikka löytyy.

Kuva.: M. Valtola. Kävyt

Kun solmun tekeminen on opittu, harjoitellaan silmua ja toisen renkaan yhdistämistä silmuun. Vielä kun opitaan kaaren solmiminen, on jo opittu asiat, joilla monet mallit valmistuvat.

Kuva: M. Valtola. Pitsinauha

Kuva: M. Valtola. Kukka

Tekniikkaa opeteltaessa tuleekin useampia uusia asioita, mutta niiden oppimisen jälkeen voi keskittyä tekemisen iloon. Pienemmät, samaa kaavaa noudattavat mallit valmistuvat nopeammin. Haastavammat mallit vaativat enemmän ohjeen seuraamista ja keskittymistä.

Rengas 1

Kuva: M. Valtola. Rengas 2

Keväällä 2015 opiston ohjelmassa on käpypitsikurssi viikonloppuna 23.1. ja 31.1.-1.2.2015. Kurssilla opiskellaan käpypitsin perusasioita, joiden avulla harrastusta voi jatkaa omatoimisesti. Tekniikoita opiskeltaessa valmistetaan pieniä harjoituksia. Näillä samoilla tekniikoilla valmistuvat myöhemmin myös esim. liinat, korut ja ikkunakoristeet.  Jatkokurssina on tarjolla kurssi Käpypitsi kukkimaan! 24.-26.4.2015. Kurssilla tutustuaan erilaisiin käpypitsin kukkamalleihin, joista jokainen valtisee haluamansa työn. Tervetuloa kursseille!

Kuva: M. Valtola. Kortti-1

Teksti: Maija Valtola
tekstiä päivitetty 14.1.2015

 

2 Kommenttia
 • Risto Lindholm

  Vastaa

  Olen käpyilijä jo yli 50 vuoden takaa ja suomentanut tällä hetkellä saatavana olevat kirjat Käpypitsi ja Suuri käpypitsikirja. Opetan useassa kansalaisopistossa käpypitsiä. Toivon yhteydenottoa edellä olevaan sähköpostiin.

  Risto Lindholm

 • merja hakala

  Vastaa

  missä pääkaupunkiseudulla olisi käpyvirkkaus kurssi…jos ei ole järjestetään ,mutta se opettaja voisi ilmoittautua mulle

Jätä kommentti