17 / Joulukalenteri 2013

Tasan viikko jouluaattoon – Vielä ehdit punoa paperisydänkoreja joulukuusenkoristeiksi.

Keskiajalta lähtien sydän on merkinnyt rakkautta, hyvyyttä ja lämpöä. Näitä kaikkia edustaa paperista taiteltu ja punottu sydänkori, jonka voi ripustaa vaikka joulukuusen oksalle. Monelle lapsuudesta tuttu paperisydänkori on rakas muisto menneistä jouluista.

Meillä skandinaaveilla joulukuusen koristelu näillä sydänkoreilla on säilynyt perinteenä pisimpään. Sydänkoristeiden valmistus on luultavasti peräisin Saksasta, mutta siellä se ei liittynyt jouluun. Monipuolisin sydänkorien mallien ja muotojen kirjo on Tanskassa.

Monissa kodeissa säästettiin kauniita papereita koko vuosi, jotta niistä voitaisiin punoa näitä koreja ja muita joulukuusen koristeita. Nykyisinkin mitä mainiointa materiaalia saadaan kierrätetyistä papereista: kalenterin sivuista, tapetin paloista, lahjapapereista ja muista kauniista papereista ja ohuista kartongeista.

Lisäksi tarvitaan kaava, teippiä, terävät sakset ja pinsetit. Monimutkaisemmat mallit voidaan tulostaa suoraan paperille ja leikkauksen ajaksi reunat on hyvä kiinnittää niiteillä, ettei kuvio liiku.

Tavallisimmin punonta on palttinaa, eli nauhat punoutuvat yhden nauhan ali ja toisen yli. Kun nauhojen leikkaussuuntaa muutetaan, muuttuu kuvio toisenlaiseksi. Kahta eri väriä käyttämällä kuvio erottuu mainiosta sydänkorista.

Malli voi olla hyvin yksinkertainen tai moniosainen ja haastava, mutta lopputulos palkitsee.

Paperisydänkorien kaavoja voit tulostaa alla olevan kuvan kautta.

Teksti ja kuvat: Seija-Sisko Mustonen