Ranskan maalla

Aurinkoisessa Elsassin maakunnassa, joka on kuuluisa viineistään, on osaavia tekijöitä muillakin aloilla. Harrastelijataitelijaseuraan kuuluu kymmenittäin maalaus-, keramiikka-, puutyö- ja tekstiilitaiteilijoita sekä monia muita erilaisen harrastuksen innoittamaa tekijää. Heidän kauniita ja taidokkaita töitään voi ihailla joka toinen vuosi pidettävässä näyttelyssä Rouffachin kaupungissa.

Ystävättäreni kanssa kuulumme ainoina suomalaisina seuraan ja minä olen ainoa ulkomailla asuva osallistuja. Edustettuna on myös Euroopan ulkopuolisia maita esim. Etelä-Amerikasta. Jäseniä seurassa on n. 90 ja näyttelyyn osallistuu 50–60 taitelijaa. Suurin näkyvä ryhmä ovat kuvataitelijat ja heidän joukossaan on mielenkiintoistenkin tekniikoiden taitajia esim. lasille maalaus lasin alapuolelta. Työt ovat aivan uskomattoman taitavasti tehtyjä ja vaativat kuvan hahmottamista ikään kuin ”väärin päin”. Myös pikkuruisten tinasotilaiden maalaus näyttää lilliputtien työltä sillä pienimmät maalattavat voivat olla vain 1 cm:n kokoisia.

Ystävättäreni Marit, joka on myös käsityönopettaja, kutoo kangaspuilla kodin- ja koristetekstiilejä sekä vaatetuskankaita. Maalaamista hän harrastaa puulle ja kivisille kattotiilille. Puulle tehdyt maalaukset ovat joko käyttöesineitä tai tauluja. Taloista puretut kattotiilet hän maalaa tauluiksi.

Minulla on esillä sellaisia töitä, jotka pystyn kuljettamaan matkalaukussa eli ei kovin suuria tai painavia. Yleensä työni ovat helmistä tehtyjä tai neulottuja. Mutta ne edustavat sellaista taitoa, jota Ranskassa ei tehdä samalla tavalla kuin meillä Suomessa. Käsityön harrastaminen Elsassissa on nykyään melko vähäistä, joten olemme saaneet todella paljon kehuja kättemme töistä. Myös materiaalien hankinta siellä on hankalaa, sillä kangas- tai lankakauppoja ei siellä ole juuri lainkaan ja niiden valikoimat ovat melkoisen pienet.

Toki hienojen töiden tekijöitä näyttelyssä on muitakin. Tilkkutöiden ja pitsinnypläyksen harrastajia on useampi ja heidän työnsä ovat todella taidokkaita. Suurimmaksi osaksi ne ovat pienistä paloista ja ohuista langoista tehtyjä taideteoksia.

Rouffachin kaupunki ei ole kovin suuri mutta näyttelyssä on 1500–2000 kävijää kolmen aukiolopäivän aikana. Kävijät eivät suinkaan kaikki ole lähipiiristä vaan myös naapurimaista, Saksasta ja Sveitsistä, myös Englannista oli turisteja käymässä. Jos seuran jäsenet puhuvat useita kieliä äidinkielenään niin kävijöidenkin kanssa tulee kyllä kielikylpyä niin, että välillä ovat kielet sujuvasti sekaisin. Se ei haittaa tunnelmaa vaan iloinen puheensorina kuuluu urheilusalissa, jossa näyttely pidetään. Musiikkiesityksetkin kuuluvat asiaan sillä osa jäsenistä harrastaa myös musisointia ja näyttelyssähän on yleisö jo valmiina heillekin.

Raija Torni

0 Kommenttia

Jätä kommentti