Hyvää kansallispuvun syntymäpäivää!

Tänään 5.8. vietetään kansallispuvun syntymäpäivää. Juhlan kunniaksi kansallispukuja tuuletetaan piknikillä ympäri Suomen.

Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885 – 128 vuotta sitten. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene, jonka souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.

Helsingissä kansallispukuinen kansa kokoontui eilen, sunnuntaina Musiikkitalon kupeeseen Kansalaistorille tuulettamaan ja esittelemään kauniita pukujaan. Kansallispuku puhuttaa ja näkyy! Mm. Helsingin Sanomat julkaisi aamulla pienen jutun,  Ilta-Sanomat toivoo ihmisiltä kuvia ja kommentteja omista kansallispuvuista ja opistossakin opettajana vieraillutta Soja Murto-Hartikaista haastateltiin tänä aamulla Ylen aamu-tv:ssä.  Klo 15:10: Tänään otsikoissa Aamu-tv:n ajankohtaiset aiheet koosteena saattaa toistaa aiheen!

Kansallispuvun syntymäpäivää juhlitaan vielä syyskuun lopulla Jyväskylässä

Suomen kansallispukukeskus järjestää jo perinteiseen tapaan 28.9. klo 11–17 Kansallispuvun syntymäpäiväjuhlat.  Värikkäitä pukuja ihaillaan pukunäytöksessä, jossa on tänä vuonna ulkomaisia vieraita. Kansallispukuklinikalta saat pukusi hoitoon ja huoltoon vinkit mukaasi. Myyntitorilta voit hankkia täydennystä juhla-asuusi tai voit itse varata myyntipöydän.

Juhlassa järjestetään kansallispukunäytös, johon toivotaan runsaasti kansallispukuisia esiintyjiä. Mene esittelemään omaa pukuasi näytökseen ja houkuttele ystävääsikin osallistumaan.

Lisää muualla järjestetyistä ja tulevista tapahtumista voit lukea vaikkapa kansallispukufoorumin sivuilta: http://p1.foorumi.info/kansallispuku/viewtopic.php?t=504. Kansallispukuharrastajilla on myös oma Facebook-ryhmä.

0 Kommenttia

Jätä kommentti