Värjää punajuurella, Osa 2

Nyt on punajuuret ostettu ja alkaa värjäysliemen valmistaminen…uuni vain kuumenemaan n. 200 asteeseen.

Tarvitset siis:

1 kg punajuuria

3,5 dl etikkaa

1,5 l vettä

100 g puretettua villalankaa

Kypsennä punajuuret kuorineen uunissa; itse laitoin hieman vettä astian pohjalla ja peitin punajuuret foliolla. Kypsentäminen kesti melkein 2 tuntia. Seuraavaksi pehmenneet punajuuret survottiin  ja pantiin kannelliseen astiaan vesi-etikkaliemeen 5 vuorokaudeksi. Seos on upean syvän punainen. Nyt sitten odotetaan!

4 Kommenttia
 • Kirsti

  Vastaa

  Upean värinen liemi, mutta onkohan lopputulos punainen? Kun niin monesta punaisesta värjäysliemestä tulee kuitenkin jotain vihreää. Jännityksellä odotan seuraavaa postausta… Jos tulee punaista, niin ensi kesänä varaan pläntin kasvimaata värjäyspunajuurten kasvatusta varten.

 • Tupu

  Vastaa

  Kiitos kommentista! Totta osittain eli esimerkiksi punasipulin kuorilla kun värjää, niin lopputulos on hieno tummanvihreä…tämä punajuuriliemi kyllä näyttäisi värjäävän langat komean punaisiksi!

 • Marja

  Vastaa

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Hauska nähdä, minkä väristä lankaa syntyy. Kommentoitko myös värin kestoa, sillä olisi kiva kuulla, kuinka tämä melko paljon aikaakin vievä projekti onnistuu.
  Entä mitähän väriä syntyisi punajuuren naateista? Keltaista? Onko sulla tai muilla kokemuksia?

 • Tupu

  Vastaa

  Moi! Löytämässäni ohjeessa ei puhuttu mitään värinkestosta ja sitä ihan samaa itsekin pohdin. Jotkut väriaiheethan haalistuvat (esim. kurkumalla värjätty) tosi nopeasti puretuksesta huolimatta. Pistän värjätyn lankanäytteen eteläpuolen ikkunalle ja pahvipalan teippaan osittain näytteen päälle. Aika nopeasti näkyy haalistuminen. Toisaalta kannattaa muistaa, että harvoin vaate/lapanen/sukka on suorassa auringonvalossa. Arvotekstiileihin miettisin enemmän, mikä värinkesto on. Punajuuren naatteja pitää kesällä kokeilla, en osaa sanoa niiden värjäysominaisuudesta mitään, enkä muista nähneeni missään siitä.

Jätä kommentti