Pukupuhetta

Kansallispukujen ja feresien ympärillä on alkukeväästä paljon tapahtumia. Poimi omasi!

Aholiinan aivinainen

Riihimäen kansalaisopistolla oli 7.1.  Aholiinan aivinainen -näyttelyn avajaiset. Avajaisten pääohjelmanumerona oli pukuesittely. Ahkerat opiskelijat kantoivat komeasti kansallispukuja ja feresejä, joista kuulimme myös omakohtaisia asioita. Joku kertoi, miksi teki kyseisen puvun, joku toinen, missä on pukua käyttänyt. Mukana oli myös viehättävästi päivitettyjä pukuja.

Avajaisissa esitellyt puvut eivät ole näyttelyssä esillä, mutta ihastelemaan pääsee mm. Rautu-Sakkolan pukua sarkavittoineen, sorokoita ja feresipukeutumiseen liittyviä sielunlämmittäjiä. Esillä on myös kudontaa, tilkkutöitä, kirjontaa ja kuvansiirtoa kankaalle.

Näyttely on esillä tammikuun loppuun ja siellä kannattaa vierailla seuraavina aikoina: tiistai klo 11.30 – 15.30, keskiviikko klo 11.30 – 17, torstai klo 12 – 15 ja perjantai klo 13 – 17.30. Iltaisin näyttelytilassa on opetusta ja viikonloppuisin opistolla ei ole vahtimestaria, joten silloin näyttely on suljettu.
http://www.riihimaki.fi/Tiedostot/RIIHIM%C3%A4KI_Kuvat/RMKKansalaisopisto/Kuvat/feresi_juliste_pieni.gif

Feresin röijy

Helsingin työväenopiston kurssilla pääsee helmi-maaliskuussa valmistamaan feresin röijyn. Valittavana on kaksi mallia ja niiden ulkonäköä ja käyttötarkoitusta voi vaihdella paljonkin materiaalivalinnoilla. Juhlavaatteeksi feresiasuun sopii vaikka kullan- tai hopeanhohtoinen suhai, mutta farkkujen seuraksi pellava saattaa olla sopivampi.

Kurssi pidetään Oulunkylätalossa niin, että infokerta on perjantaina 15.2. ennen hiihtolomaa. Silloin tutustutaan malleihin, otetaan mitat ja valitaan kaava, joka kopioidaan. Jokaisen kanssa katsotaan materiaalin menekki ja muut tarvikkeet.  Varsinainen ompelu on pe-su 1.-3.3. Röijyn voi ommella koneella tai käsin tai näitä yhdistäen.

Folklandia

Perjantaina 11.1. laiva on taas lastattu kansanmusiikilla ja kansantanssilla. Folklandia-risteilyn teemana on tällä kertaa Rajatapaus – Gränsfall – Borderline. Laiva lähtee Turusta ja palaa sinne seuraavana iltana. Risteily järjestetään nyt 18. kerran ja ensi vuonna se siirtyy välille Helsinki-Tallinna-Helsinki.

Suomen kansallispukukeskus päivystää jälleen omassa Kansallispukuapteekissaan jakaen rohtoja pukupulmiin. Osastolla voit tavata minun lisäkseni Marjo Vainion Eija Mendelinin, Minna Koskisen, Soja Murto-Hartikaisen ja Taina Kankaan. Olemme rajattoman iloisia saadessamme kertoa kansallispuvuista ja niiden käytöstä.

Kansallispuku kaleidoskoopissa

Perjantaina 1.2. klo 12-17 järjestetään Jyväskylässä seminaari, joka välittää elokuussa pidetyn pohjoismaisen kansallispukuseminaarin antia. Seminaariin on vapaa pääsy ja se pidetään Suomen käsityön museon luentosalissa.
http://www.craftmuseum.fi/tiedotteet/12_kaleidoskooppi.htm

Kansallispukukurssille

Kaapelitehtaalla kokoontuvalla kansallispukukurssilla on vielä vapaita kurssipaikkoja. Kurssin opettajana on Jaana Rakkola. Kurssilla voi valmistaa kansallispuvun tai korjata/uudistaa vanhaa pukua.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: www.ilmonet.fi tai 09 310 88592

Taito

Oletko tutustunut vuoden 2012 viimeiseen Taito-lehteen? Siinä teemana on kansallispuku.

http://www.taito.fi/taito-lehti/uusimmassa-numerossa/

0 Kommenttia

Jätä kommentti