Harrastuksena pienoisrautatiet

Pienoisrautatieharrastus ei ole vain junilla ajamista vaan siihen kytkeytyy myös monenlaiset käden taidot sekä elektroniikan ja tietotekniikan hallintaa. Harrastajat pyrkivät rakentamaan pienoisrautatien mukaillen oikeita kohteita tietyssä suhteessa.


Harrastuksen alkuvaiheissa rakentaminen voi perustua valmiisiin rakennussarjoihin, mutta taitojen kasvaessa osia voi tehdä itsekin. Harrastuksessa voi myös suunnata kiinnostusta. Osa rakentaa rautateitä ja työskentelee elektronisten ongelmien kanssa, toiset ovat kiinnostuneet maisemoinnista ja näpräävät rakennuksia, puita ym. yksityiskohtia. Harrastukseen on tarjolla nuorille ja aikuisille erilaisia harrastajaryhmiä, jolloin yhdessä voi rakentaa suuriakin ratakokonaisuuksia.


Itse tutustuin Espoossa Tapiolan talviriehan yhteydessä suureen Alppiratakokonaisuuteen Erkki Pulkin opastuksella. Upeaa! Junat liikkuivat vauhdikkaasti Alppimaisemissa. Usean harrastajan omistuksessa oleva ratakokonaisuus oli rakennettu toisiinsa sopivaksi kokonaisuudeksi erittäin pieniä yksityiskohtia myöten, huumoria unohtamatta. Taidokkaasti rakennettu kokonaisuus koostui vuoristomaisemista ja ratapiha-alueista. Maisemaan oli sijoiteltu ihmiset, eläimet, rakennukset, autot, hammasratajuna  ja tietysti matkustaja- ja tavarajunat. Katseltavaa oli pitkäksi aikaa.Osittain junan liikkeet radoilla oli ohjelmoitu, mutta junia pystyi myös ohjaamaan käsin. Tässä harrastuksessa harrastaja voi haastaa itsensä monimutkaisen rataliikenteen kehittelyssä.


Yllätyksiäkin välillä sattuu, kuten tavallisessa elämässä esimerkiksi junakolari. No, tästä saatetaan selvitä vaurioitta tai sitten junan osat ym. rakennukset joutuvat korjaukseen. Tapahtumat herättävät katsojan mielenkiinnon, mielikuvitus alkaa virittää tapahtumista tarinaa.


Pienoisrautatieharrastuksen kautta pääsee tutustumaan syvällisemmin rautateiden historiaan, maantietoon, arkkitehtuuriin, elektroniikkaan, tietotekniikkaan jne. Ei se että rakentaa pienoisrautateitä harrastaja usein myös käy itse ajelemassa eri junatyyppejä, rataosuuksia ja tutustumassa asemakokonaisuuksiin aina ulkomaita myöten. Niistä taas saa uusia ideoita tuleviin toteutuksiin.

Usein käden taitojen kohdalla puhutaan hyödyllisyydestä. Harrastaa voi ilman hyötynäkökohtaakin. Tämäkin tekeminen haastaa aivoja ja auttaa rentoutumaan!

Onko sinulla antaa vinkkejä, missä on pienoismalleja on pysyvästi nähtävillä ja voit suositella niihin tutustumista?

5 Kommenttia
 • Juhana Mykrä

  Vastaa

  Eräs ranskalainen tuttavani muutti eläkkeelle päästyään vaimonsa kanssa Suomeen ja osti melko suuren maatalon, jonka yläkertaan sai toteuttaa elämänsä suuren unelman, muutaman huoneen laajuisen pienoisrautatiemaailman. Monet vuodet oli kerännyt junapaketteja eri puolilta maailmaa.. Käsin teki itse kaikki maisemat, ihmishahmot yms. Mikäs siinä, kun aikaa ja intoa riittää. 🙂

 • Inga

  Vastaa

  Minulla on perinnöksi saatu purjelaivan pienoismalli ja siinäkin tekijältä on kysytty kärsivällisyyttä ja tarkkaa kättä. Ihailen suuresti tekijää!

 • Susanna

  Vastaa

  Hampurissa on hieno pienoisrautatie, joka oli erittäin mielenkiintoinen nähtävyys koko perheelle.

  http://www.miniatur-wunderland.com/

 • Outi

  Vastaa

  Kiva saada näita vinkkejä lisää! Itse tiedän, että Savonlinnan maakuntamuseossa; Riihisaaressa on iso pienoismalli, joka esittää vanhaa Savonlinna, laivojen pienoismalleja ja kuinka kanavat ja tukit ovat kulkeneet vesistöjä pitkin. Keväisin Helsingissä on Model Expo-pienoismallimessut (Pohjoismaiden suurimmat).

 • Eemeli

  Vastaa

  Harrastan itsekkin pienoisrautateitä. Mutta ennen kuin aloittaa kannattaa aina muistaa tämän harrastuksen kalleus. Yksi veturi maksaa esim keskimäärin 500€

Jätä kommentti