Kansallispukukaleidoskooppi pyörähti elokuun alussa

Pohjoismainen kansallispukuseminaari järjestettiin Vöyrillä ja Vaasassa 6.- 10.8.

Pohjoismaiden kansallispukualan asiantuntijat kokoontuivat elokuun alussa Vöyrille. Pukuseminaarin ohjelma koostui esitelmistä ja tutustumiskäynneistä. Tärkeä osa on aina yhteistyöverkostojen luomisella ja kokemusten vaihdolla. Seminaari toteutetaan joka kolmas vuosi ja sen järjestää kukin Pohjoismaa vuorollaan. Tällä kertaa vetovastuussa oli Suomi, jossa organisoinnista vastasivat Föreningen Brage, Suomen kansallispukukeskus, Helsingin suomenkielinen työväenopisto ja Pohjanmaan museo.

Seminaarin aiheeksi oli valittu pukututkimus. Sitä tarkasteltiin kahteen suuntaan: taaksepäin ja eteenpäin. Mitä ja millaista tutkimusta on aiemmin tehty? Mitä menetelmiä nyt käytetään ja miltä kansallispuvun tulevaisuus näyttää?

Esitelmöitsijät ovat maansa johtavia pukuasiantuntijoita. Islannin esitelmöitsijänä oli Dóra Jónsdóttir, Tanskan Anna-Margrethe Johnsson ja Lisbeth Green, Ruotsin Ulla Centergran ja Håkan Liby, Norjasta Mangny Smedrud Karlberg ja Björn Sverre Hol Haugen sekä Suomesta Bo Lönnqvist ja Ildikó Lehtinen.

Viikon aikana speacers cornerit tarjosivat mahdollisuuden lyhyille ajankohtaisille kansallispukupuheenvuoroille ja kirjaesittelyissä esiteltiin alan uutuuskirjoja. Minimessuilla oli monenlaista esiteltävää ja myytävää.

Suomen kansallispukukeskuksen ja Föreningen Bragen kokoama kansallispukuaiheinen näyttely seminaaripaikan, Norrvallan aulassa kertoi suomalaisesta kansallispuvusta.

Torstain ohjelmassa oli myös Vöyrin kirkon arvokkaan ja vast´ikään konservoidun kalkkiliinan luovutus.

Koko viikon huipennuksena olivat Pohjalaiset kalaasit ohjelmineen ja juhlaillallisineen, johon pukeuduttiin perinteisesti kansallispukuihin. Seminaarin päätöstilaisuus oli perjantaina Vaasassa Käsityötalo Loftetissa.

Seuraava Pohjoismainen kansallispukuseminaari järjestetään Norjassa 2015.

0 Kommenttia

Jätä kommentti