Kesäkimono eli yukata

Yukata on japanilainen oivallinen kesävaate; väljä, ilmava ja pukeva. Yukata muuntuu moneen malliin. Pitkä versio on oivallinen vaate oleskeluun saunan tai kylvyn jälkeen. Kun yukataa lyhennetään, syntyy siitä viileisiin kesäiltoihin soveltuva kevyt jakku ”hippari”. Opiskelijat valmistivat molempia malleja. Aamukahvi kelpaa nauttia aurinkoisella parvekkeella yukataan pukeutuneena.

Kurssilla jokainen opiskelija valmisti omille mitoilleen yukatan. Käytössä oli alkuperäinen japanilainen yukatan, japanilaista kokoa M , valmiskaava, mistä kaavaa suurennettiin / pienennettiin omiin mittoihin. Monelle kaavan kuositteleminen oli uutta, mutta kaikki selvisivät siitä loistavasti. Yukatan kaavan muokkaaminen soveltuu hyvin ensimmäiseksi kuosittelutyöksi. Kaavan kappaleet ovat geometrisen suoria: neliöitä, kolmioita ja suorakaiteita.

 Yukatan kappaleiden leikkuu vaatii paljon pöytätilaa. Olkasauman ompelua pyritään välttämään, mikä tarkoittaa, että etu- ja takakappale leikataan yhtenä kappaleena, jolloin kappaleelle tulee 3 – 4 metriä pituutta, joskus enemmänkin. Opiskelijat työskentelivät hyvin samaan tahtiin, jolloin levittäydyimme kankainemme myös naapuriluokan pöydille.

Hihoihin saadaan myös helposti menemään metri kangasta. Yukatan hihasta löytyy herkullinen yksityiskohta. Hihan väljyyteen kätkeytyy tasku, minne voi kätevästi sujauttaa pieniä tarpeellisia esineitä.

 Kovan työtahdin lomassa ei jäänyt juuri aikaa kahvitteluun. Innostus ja keskittyminen oli ilmeistä, opiskelijoiden jaksaessa vielä työpäivän jälkeen iltakurssilla intensiivisesti kuositella, leikata ja ommella. Lopussa kiitos kuitenkin seisoo, kuten ryhmäkuvasta voi todeta!

 Minna Apelgrén

0 Kommenttia

Jätä kommentti