Pyörösaha

Pyörösahaa käytetään puun katkaisuun ja halkaisuun sekä levyjen paloitteluun.  Sitä voidaan myös käyttää esim. liitosten ja urien tekoon. Useimmissa pyörösahoissa terä voidaan kallistaa 45 asteen kulmaan. Terän korkeus säädetään noin terän hampaan verran kappaleen yläpuolelle.

 

SAHAUS PYÖRÖSAHALLA

Puun katkaisussa käytetään aina katkaisukelkkaa (katkaisuvaste), jonka avulla kappale syötetään terää vasten. Mikäli tarvitaan useita samanpituisia kappaleita, voidaan käyttää kelkan rajoitinstopparia säätämällä se oikeaan mittaan.

Halkaisu suoritetaan aina sivuohjainta vasten (halkaisuvaste), joka säädetään sopivalle etäisyydelle terästä. Molempien vasteiden samanaikainen käyttö on ehdottomasti kielletty, koska kappale saattaa kiilautua terän ja ohjaimen väliin, jolloin tapaturmariski on suuri. Yhtäaikainen käyttö on sallittu ainoastaan isojen levyjen sahauksessa.

Sahatessasi paina kappaletta tiivisti koneen pöytää sekä ohjainta vasten. Mikäli terä juuttuu kappaleeseen kiinni, älä päästä otettasi siitä vaan sammuta kone hätäkatkaisijasta

TYÖTURVALLISUUS

  • Käytä pienten kappaleiden sahauksissa aina työntökahvoja
  • Älä seiso sahatessasi suoraan sahauslinjan edessä
  • Tehdessäsi säätöjä tai puhdistaessasi konetta terän läheisyydessä paina aina hätä-seis katkaisin alas, jottei kone käynnisty vahingossa
  • Tarkista ennen sahausta että laitteen halkaisuveitsi sekä suojalaitteet ovat paikoillaan
  • Älä milloinkaan poista koneen suojalaiteita
  • Käytä kuulosuojaimia sekä mahdollisesti suojalaseja

Teksti :  Juki Nieminen

0 Kommenttia

Jätä kommentti