Aino Favén inspiroituu luonnosta

Rakkaus luontoon on ollut johtotähtenä ja lähes kaikki mitä teen liittyy siihen, on sitten kyseessä korut, taidetekstiilit, tilateokset, valokuvat tai videot ja kokonaiset näyttelyt.

Jo parin vuosikymmenen ajan monien töitteni materiaali on ollut kierrätettyä raaka-ainetta tai suorastaan roskaa ja jätettä. Olen kulkenut muotoilun ja taiteen alueilla reunasta reunaan rakastaen uusia haasteita ja kokeiluja. Materiaalin olen valinnut useimmiten sen mukaan mikä on tuntunut mielenkiintoiselta eikä jätteen ilmaisuuskaan ole ollut haitaksi.

Olen työskennellyt myös monessa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen projektissa, jossa teos tai näyttely on ollut jotain taideteoksen ja ympäristövalistuksen väliltä tai parhaimmillaan niiden yhdistämistä.

Kontrastit inspiroivat minua. Teos saattaa ensin olla mitätön kangasnyytti tai kasa muovisuikaleita, mutta se herää eloon tilassa, jossa ankarat muodot ja kovat pinnat korostavat ohuiden ja elävien materiaalien liikettä tai hiljaista hienoutta. Haluan löytää samaa tunnetta myös työni sisältä. Ehkä tästä syystä olen tehnyt myös teoksia, joissa yhdistyy materiaalin tuntu toisilla tekniikoilla tuotettuun kuvaan tai valoon. Näin syntyivät videoteokset, joissa projisoitu kuva muodostaa värit liikkuville läpikuultaville kankaille.

2010 yksityisnäyttelyssäni käytin teoksessani ”Risteilyllä” hyväksi peilien heijastuksia ja liikkeen aiheuttamia ilmavirtoja, videon linkki http://www.youtube.com/watch?v=7PvvlSiz9UI.

Viime kesänä osallistuin taiteilijat O:n järjestämään Ornamon 100-vuotisohjelman näyttelyyn OON Kaupungissa teoksella Kukkaverkot. Se oli esillä kesällä 2011 Helsingin Kalasataman metroaseman laituritason eteläisellä ikkunaseinällä. Kokonaan käsityönä tehty teos koostuu vanhoihin kalaverkkoihin kiinnitetyistä kukista, jotka on valmistettu käytetyistä hedelmämuovipusseista leikkaamalla ja ompelemalla. Kukkien tekoon osallistui myös yli 100 avustajaa, mm. oppilaita kolmesta metroradan varren peruskoulusta sekä muutama käsityökurssilainen Helsingin työväenopistosta.

Olen toiminut myös tuntiopettajana Helsingin suomenkielisessä työväenopistossa vuodesta 1984 opettaen kankaanpainantaa, tekstiilisuunnittelua, värioppia, monia eri värjäystekniikoita ym.

Teoksiani voi nähdä ensi kesänä Fiskarsin näyttelyssä Keidas ja syksyllä Turussa Tekstiilitaiteen triennaalissa Wäinö Aaltosen museossa.

Teksti Aino Favén

Vuoden 2012 alusta lähtien Aino Favénille on myönnetty muotoilun kymmenvuotinen taiteilija-apuraha ja hänellä on oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä apurahakauden ajan. Onnittelut!

0 Kommenttia

Jätä kommentti