Turkkilaisen käsityön viikonloppu

Apulaisprofessori Cigdem Cini Turkista kävi opettamassa turkkilaista kirjontaa.

Opiston turkkilaisen käsityön viikonloppu alkoi perjantai-iltana Oulunkylätalossa pidetyllä englanninkielisellä luennolla, jossa turkkilainen asiantuntijamme kertoi erilaisista kirjonnoista ja niiden käyttötavoista turkkilaisissa tekstiileissä. Apulaisprofessori Cigdem Cini opettaa kirjontaa Istanbulissa Marmaran yliopistossa.
Hän luokitteli kirjonnat kolmeen lohkoon; kansan käyttämiin, hovin käyttämiin ja toreilla myytäviin. Hovikäyttöön kirjonnat ovat usen metallilangoin ommeltuja ja kansankirjonnoissa näkyy paikallisuus.
Kirjonta on ollut olennainen osa elämää, kapiot ovat olleet tärkeät ja kirjonta liittyy tiiviisti myös hää- ja kylpyläperinteisiin, lapsen saamiseen ja hautajaisiin. Nykyisin kirjontatuotteet ovat suosittu keräilykohde.

Lauantaina ja sunnuntaina Rajametsäntien opetushuoneistossa 11 innokasta opiskelijaa opetteli ompelemaan erilaisia pistoja ja perehtyi kirjontaan ihan käytännössä professori Cinin opastuksella. Mukana oli monta aikuisopettajaa.

Turkkilaisen käsityön viikonloppu järjestettiin yhteistyössä Tyyne-Kerttu Virkki Säätiön kanssa ja Turkin lentoyhtiön tuella.

0 Kommenttia

Jätä kommentti