Virpi Vesanen-Laukkanen, tekstiilitaiteilija ja opettaja

Olen taiteilija ja sivutoiminen tuntiopettaja. Valmistuin Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi 1980-luvulla ja paria vuosikymmentä myöhemmin kuvataideopettajaksi. Nyt opetan Helsingin suomenkielisessä työväenopistossa kankaanpainantaa sekä lyhytkursseja käsityön taiteen perusopiskelijoille. Opetan myös Taideteollisen korkeakoulun taiteen laitoksella taiteeseen ja tekstiiliin liittyviä kursseja.

Toteutan teokseni useimmiten käsityötekniikoilla. Pidän erityisesti ompelusta. Minulta kysytään usein, kuinka paljon aikaa ompeleminen vie elämästäni. Hidas ja meditatiivinen ompeleminen ei vie aikaa, se antaa aikaa ja luo tilaa ajatuksille. Ompelen yhteen erilaisia kierrätettyjä materiaaleja jotka ovat kulkeneet monien käsien kautta, mm. karamellipapereita, koruja, kortteja ja käsitöitä. Ideat teoksiin syntyvät kohtaamisista ihmisten kanssa. Ne syntyvät myös, kun materiaali ja tarina kohtaavat. Tällöin syntyy assosiaatioita ja mielikuvia joiden pohjalta molemmat saavat uuden muodon.

Harakan saaren taiteilijatalossa sijaitseva työhuoneeni on minulle tärkeä paikka. Harakka on lyhyen soutumatkan päässä Kaivopuistosta, lähellä kaupunkia, mutta samalla kaukana. Se on kuin oma pieni maailmansa. Nautin taitelijatalon ja saaren tunnelmasta. Talossa työskentelee kolmisenkymmentä eri alojen taiteilijaa. Siellä voi olla oman työhuoneen rauhassa ja välillä vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa.

Teoksiani on esillä vuoden 2011 – 12 aikana mm. yksityisnäyttelyissä Stoan Galleriassa 28.11.2011 saakka ja Galleria G:ssa Helsingissä 14.1. – 3.2.2012 sekä Vuojoen kartanossa Eurajoella 5.3. – 29.4.2012. Osallistun Muotoseikkoja ja 9. tekstiilitiennaali -yhteisnäyttelyihin Wäinö Aaltosen museossa Turussa sekä Harakan energia -näyttelyyn Harakan saaressa.

Virpi Vesanen-Laukkanen

1 Kommenttia
  • Hannele Kolis-Siiteri

    Vastaa

    Upeita töitä!

Jätä kommentti