Tukholman houkutuksia

Vierailin loppukesästä Tukholmassa ja nautin suunnattomasti upeista museoista, näyttelyistä ja tapahtumista.

Skansen
Ajoitin oleskeluni niin, että pääsin Skansenille seuraamaan tilaisuutta, jossa pukuhistorioitsija Andres Löfgren  kertoi 1700-luvun pukeutumisesta ja hieman muustakin tuon ajan elämästä. Esitys alkoi musiikkituokiolla ja kuulimme mm. juuri sen kappaleen, jonka aikana Kustaa III aikanaan murhattiin. Muutamia aikakauden mukaisia pukuja esiteltiin päälle puettuina.
Skansenilla oli muutenkin paljon ”elämää”; oli työnäytöksiä ja esityksiä ja kaunis sää oli houkutellut paljon väkeä paikalle.

Univormut
Armeijamuseoon olen jo pitkään halunnut tutustua, pohjaavathan useat suomalaiset miesten kansallispuvut univormuihin. Museo on aika suuri ja varsinkin miesten pukuja on paljon esillä.
Parhaillaan esitellään kaksivuotisessa näyttelykokonaisuudessa neljä hieman erilaista ripustusta. Kesällä esillä oli mm. 1800-luvun englantilaisia, venäläisiä ja itävaltalaisia univormuja ja nyt esillä on asuja, joiden kautta esitellään myös niihin liittyviä henkilöitä ja päinvastoin.  Univormunäyttelyt jatkuvat  18.2.2011 asti.
Näyttelyyn liittyy myös liki satasivuinen julkaisu Uniform, jossa kerrotaan museon kokoelmista ja niiden taustoista. Kuvitus on loistava!

Vintage
Kuninkaanlinnan varuskamari (Livrustkammaren) on myös jo sinällään mielenkiintoinen paikka. Näyttelyhuoneet esittelevät Ruotsin kuninkaallista historiaa viiden vuosisadan ajalta.
Vaihtuvana näyttelynä on Kungligt Vintage, jonka pääosan muodostavat prinsessojen Sibylla ja Ingrid vaatteet. Pääpaino on 60-70-lukujen asuilla. Pukuja on paljon ja niitä pääsee katsomaan niin läheltä, että näkee kauniisti työstettyjä yksityiskohtia ja upeasti laskeutuvia kankaita. Kungligt Vintage  on avoinna 8.1.2012 asti. Tähänkin näyttelyyn liittyy julkaisu.

Lars Wallin
Lars Wallin on ruotsin johtava haute couture-suunnittelija. Hänen 20-vuotisen uransa kunniaksi on Prins Eugens Waldemarsudde -nimisessä museossa valtaisa juhlanäyttely, jossa on esillä 150 huikeaa asua sekä suunnitelmia. Näyttelyä täydentää videoesitys. Wallin on suunnitellut myös teatteri- ja estradipukuja esim. euroviisuihin ja hänen pukujaan kantavat myös ruotsin nykykuninkaalliset.
Tämän näyttelyn rankkaan näkemistäni ykköseksi! Näyttely on esillä enää 18.9.2011 asti.

Muotia Nordiskassa
Nordiska museet on yksi suosikkikohteitani Tukholmassa. Se on niin iso, että yhdellä käynnillä katson yleensä 2-3 näyttelyä ja tutkin museokaupan tarjonnan. Nyt kaupasta tarttui mukaani Modemakt-näyttelyn upea julkaisu englanninkielisenä (Power of Fashion – 300 years of clothing). Modemakt- näyttely on käymisen arvoinen; se esittelee muotia ja pukeutumista 1700-luvulta nykypäivään.
Vahtuvina näyttelyinä on 12.2.2012 asti esillä Guldknappen 1981-2011, jossa voi tutustua palkittuun ruotsalaiseen muotiin ja sen historiaan. Damernas Värld -aikakauslehti palkitsee vuosittain ruotsalaisen muotitalon tai suunnittelijan kultanapilla. Kolmas pukeutumiseen liittyvä pieni näyttely esittelee miesten uimapukumuotia 18.9.2011 asti.

Tukholmakortti
Tukholmassa on helppo liikkua julkisilla kulkuvälineillä ja aivan keskustassa pystyy liikkumaan jalan. Museoiden pääsymaksut vaihtelevat 0-120 kruunuun, joten jos aikoo päivässä tai parissa käydä monessa museossa, suosittelen ostamaan Stockholmskortet -kortin, jolla museoihin ja kulkuvälineisiin pääsee korttia vilauttamalla. Vuorokauden kortti maksoi 425 kruunua ja kahden 550 kruunua. Tukholmassa on yli 70 museota, eli rahalle on helppo saada vastiketta.

0 Kommenttia

Jätä kommentti