Taidetekstiili Opistotaloon

Käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella julkisen tilan tekstiiliteos Helsingin työväenopiston Opistotaloon.

Pohjatyönä tutustuimme julkisten tilojen tekstiiliteosten historiaan Suomessa, kiersimme katsomassa tekstiiliteoksia eri kohteissa, mm. sopivasti auki olleessa Suomen Pankissa, ja tutkimme aihetta internetissä ja kirjallisuudessa. Kävimme Opistotalossa katsomassa mahdollisia sijoituspaikkoja ja tutustuimme rakennuksen arkkitehtuuriin ja värimaailmaan. Taustatyön lisäksi inspiroiduimme Palefacen, Aki Sirkesalon, Sir Elwoodin hiljaisten värien ja Barbara Helsingiuksen Helsinki-aiheisesta musiikista. Jokainen opiskelija esitteli muulle ryhmälle oman suunnitelmansa tilatekstiiliksi, joista äänestämällä valittiin yhteistyönä toteutettava teos. Eniten ääniä keräsi Natalia Makarenkon suunnitelma. 

Valittu työ koostuu neljästä erivärisestä 50 x 50 cm moduulista. Opiskelijat yhdessä miettivät, millaisia materiaaleja teoksessa tullaan käyttämään, miten ne hankitaan ja millä keinoin työ toteutetaan. Lisäksi jokainen kiteytti pariin sanaan sen, millaisen opisto-opiskelu/aikuisopiskelu/Kallio  –filosofian haluaisi omassa osuudessaan tuoda julki. Näiden pohdintojen tuloksena opiskelijoista muodostettiin neljä 3-4 hengen työryhmää.

 Jokainen työryhmä vastaa yhden moduulin toteutuksesta. Moduulien värit toistavat Opistotalon seinien värejä, jotka käytiin määrittämässä Pantone-värikartan avulla. Osa materiaaleista hankittiin yhteishankintana, osan opiskelijat keräsivät mm. kirpputoreilta. Kaiken materiaalin: kankaiden, helmi-, kirjonta- ja muiden lankojen, pitsinauhojen ja –liinojen ja narujen, piti olla värjäyskelpoista. Ennen lopullista värjäystä tehtiin koevärjäys, jonka avulla tarkistettiin sekä materiaalien värjäytyvyys että oikea värisekoitus. Värjäykseen käytettiin reaktiovärejä. Jokainen työryhmä teki oman suunnitelmansa moduulin yksityiskohtaisesta toteutuksesta ja keinoista mitä käytetään: käsin- tai/ja konekirjonta, applikaatio- tai alikeompelu, erilaiset sekatekniikat, virkkaus, napit ym.

Heti toteutettavan työn valinnan jälkeen oli havaittavissa pientä epäröintiä, kun toteutustavat eivät vielä olleet selvillä. Mutta jo värjäyskokeilujen jälkeen ryhmät puhkuivat innostusta. Värjäys tehtiin Vuotalossa  ja sen jälkeen materiaalit  jaettiin opiskelijoille jatkotyöskentelyä varten. Lisäinspiraatiota opiskelijat saivat luokkaan tuoduista lukuisista nykytekstiilitaiteilijoiden teoksia ja tekniikoita esittelevistä kirjoista.

Tällä hetkellä ryhmät: terrakotta, turkoosi, keltainen ja minttujäätelön värinen, työskentelevät omien moduuliensa parissa viikonlopputyöpajassa. Kun jokainen tekee omaa osuuttaan käyttäen mielikuvitustaan ja erilaisia tekniikoita, on tarpeen aina välillä tarkistaa, että oma osanen sopii yhteiseen teokseen. Innostavaa ja hauskaa tämä kyllä on!

Kuvissa aavistus, mitä tuleman pitää ja tekstiilin suunnittelut Natalia.

Teksti: Anne-May MacPhee

 

1 Kommenttia
  • Tupu Mentu

    Vastaa

    Hei tapolaiset!
    Mielenkiintoista kuulla ryhmätyönne käynnistyksestä ja upeaa nähdä se sitten paikoillaan peruskorjatussa Opistotalossa! Edellisen ryhmän vastaavassa projektissa tehtiin roolivaatteita päiväkodin lapsille ja sitä edellinen ryhmä toteutti seinätekstiilin Stoan kieliluokkaan….
    t. Tupu

Jätä kommentti