Käsityön taiteen opiskelijasta hyväksi kotiompelijaksi

Minusta tuli Työväenopiston kurssien suurkuluttaja, kun jäin vuodeksi vuorotteluvapaalle syksyllä 1997.

Liikuntakurssien lisäksi aloitin sukututkimuksen ja tilkkutyön harrastuksen. Molemmat ovat yhä intohimoisesti mukana, vaikka en olekaan enää kursseilla. Syksyllä 2001 aloitin Työväenopistossa Käsityön taiteen perusopinnot ja jatkoin vielä kolme vuotta syventävillä opinnoilla. Syksyllä 2009 aloitin Hyväksi kotiompelijaksi -opinnot, jotka jatkuvat edelleen.

Käsityön taiteen perusopintojen ensimmäiset vuodet opiskeltiin erilaisia tekniikoita huovutuksesta ja pajun punonnasta kudontaan ja kankaan painantaan. Viimeiset vuodet tehtiin isompia projekteja. Aina piti tehdä tuotoksesta portfolio. Oman työn analysointia olen siis oppinut ja varmasti tekstiilisuunnitteluakin. Syksyllä 2007 meille tarjottiin vielä mahdollisuutta osallistua Työväenopiston oopperaproduktioon Hannu ja Kerttu. Suunnittelimme ja toteutimme solistien ja kuoron puvustuksen. Minä tein parini kanssa vaatteet noidalle. Näiden liki seitsemän opiskeluvuoden aikana minulla oli jatkuvasti toive oppia paremmin tekemään vaatteita, mutta aika ei riittänyt enää vaatetuskursseille. Meidän syventäviin opintoihimme kuului kyllä jakun valmistaminen. Kankaan pintakin piti jotenkin itse luoda. Tein paksusta vanutetusta villakankaasta intarsiatekniikalla jakun, joka minulla on päällä kuvassa. Näissä opinnoissani hain tukea sille omimmalle käsityöalalleni, joka edelleen on luova tilkkuilmaisu.

Nyt eläkkeellä olen viimeinkin opiskelemassa vaateompelua ja -suunnittelua eli mukana Hyväksi  kotiompelijaksi -opintokokonaisuudessa. Aloitimme hameesta ja puserosta ja nyt on meneillään housukurssi. Olen täysin hurahtanut housujen tekoon! Tein ensin inventaarin ja löysin kotoa 24 housut. Kaavakurssilla tehtyjen kaavojen avulla olen nyt pienentänyt jo neljät housut paremmin istuviksi. Kuosittelen peruskaavaa ja tarkistan sovitushousuilla onko kaava sopiva. Nyt olen tehnyt jo kolmet housut aivan valmiiksi ennen kuin päästään siihen lopulliseen työhön, jonka aion tehdä tilkkutyönä. Minulla on suunnaton määrä hienoja miesten pukujen näytepaloja, joista aion koota housut. Tämän teen siksi, etten tarvitse enää mitään tavanomaisia housuja. Ajattelin, että tilkkutyössä on jujua riittävästi.

Näitä opintoja on vielä jäljellä puolitoista vuotta. Keväällä aloitamme jakun tekoa ja syksyllä aion lopputyönä tehdä takin paksusta puuvillakankaasta, jonka toin Guatemalasta. Kankaasta tehdään siellä intiaanien hameita.

Vaateompelun lisäksi minulla on jatkuvasti meneillään tilkkutöitä. Kuulun kahteen tilkkukiltaan ja osallistun usein kotimaisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin ja näyttelyihin. Järjestän Virroilla vuosittain tilkkufestivaalia ja olen sitä varten perustetun rekisteröidyn yhdistyksen puheenjohtaja. Ripustan edellisen kesän kurssitöiden näyttelyt ja avustan yksinäisiä näyttelyn pitäjiä, joten olen varsin harjaantunut näyttelyiden ripustaja. Minulla on oma tilkkutaidenäyttely toukokuussa Haminan kirjastogalleriassa yhdessä koulutoverini kanssa. Hän asettaa näytteille kudottuja seinätekstiilejä ja entisöityjä ja uusia huonekaluja. Näyttelyn nimi on Interiööri, sillä minunkin työni liittyvät sisustukseen. Olen viime vuosina tehnyt tilkkutöitä lähinnä sisustuskankaista, huonekaluvillasta, plyysistä, sametista tai verhokankaista, joita olen saanut runsain määrin. Ohessa on kuvia viime vuosien töistäni.

Teksti: Sirpa Mettänen

Sirpa Mettäsen tilkkutöitä esillä Opistotalossa, Helsinginkatu 26, 1. ja 2. krs aulassa 4.-27.2.

7 Kommenttia
 • Tilkunviilaaja

  Vastaa

  Olipa mukava nähdä tuttu ihminen kuukauden kasvona! Oli myös mielenkiintoista lukea hänen käsityöopinnoistaan näin koostetusti. Tilkkutyönä toteutetut housut kuulostavat vielä mielenkiintoisemmilta ja toivon joskus näkeväni ne valmiina!

 • Britta Passoja

  Vastaa

  Sirpa!
  Onnea näyttelylle. Sinun esimerkkisi kannustaa varmaan muita eläkeläisiäkin perehtymään käsitöihin ja ompeluun ilman aiempaa kokemusta. Oletan,että harvat ihmisetovat yhtä perusteellisia ja kunnianhimoisia työskentelyssään.

  Esittelytelytekstiäsi haluan tarkentaasiten,ettäVirtaintilkkufestivaalinolennainen osa ovat Virtain kansalaisopiston järjestämät ttilkkutyökurssit.

  Terveisin Britta

 • Vuokko Isaksson

  Vastaa

  Hienoa Sirpa – näkyvyyden eteen kannattaa satsata, se auttaa myös yhteistä asiaamme – luovaa käsityötä. Jakkusi on tosi kaunis!

 • Maija

  Vastaa

  Hyvä Sirpa! Olet yhdistänyt luovuuden ja tarkkuuden – lopputulos on nautittavaa katsottavaa.

 • Raija Alestalo-Rahko

  Vastaa

  Hei Sirpa. Olet tekeväisin ja energisin ihminen jonka tunnen. Hienoa.Parityöskentely Kokeilevassa käsityössä oli mieluisaa ja antoisaa. Pukeutumisesi on ollut aina tyylikästä ja nyt se vielä menee superluokkaan.Onnittelut!

 • Aini Kuosmanen

  Vastaa

  Töissäsi on aina harmoniaa, maanläheiset värit ja hämmästyttävää tarkkuutta. Tunnistettava oma tyyli.

 • Elle Ikävalko

  Vastaa

  Hei Sirpa! Hienoa! Kiitoksia kun jaat omaa aktiivista ja positiivista tekemisen intoa, niin tulee sitä meillekin lisää.

Jätä kommentti