Huonekalujen hoito

Älä sijoita huonekaluja voimakkaaseen auringonvaloon, sillä se tummentaa nopeasti puun sävyä. Huomioi sijoittaessasi esineitä huonekalun pinnalle siihen vaikuttava mahdollinen auringonpaiste, joka myös jättää helposti erisävyisen jäljen. Älä laita kuumia astioita suoraan puupinnalle. Älä myöskään jätä vettä tai muuta nestettä puu- tai viilupinnalle, esimerkiksi kukkia kastellessasi.

Hoito ja suojaus

Huonekalun puhdistukseen riittää usein nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa pesunesteessä (esim. astianpesuaineliuos, mäntysuopa) kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata. Pinnan kiillotukseen ja suojaamiseen on saatavana erilaisia huonekalujen hoitoaineita.

Tahrojen poisto

Tahroille kannattaa kokeilla ensin laimentamatonta pesunestettä. Väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat poistetaan mineraalitärpätillä tai denaturoidulla spriillä, kuitenkin varovasti, sillä kaikki pinnat ei kestä kyseisillä aineilla käsittelyä.

Aineen sopivuus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Lopuksi pyyhitään kostella ja kuivataan. Kosteuden aiheuttamiin jälkiin ja vaikeisiin tahroihin on olemassa erilaisia kiillotusvahoja.

Öljytyt ja vahatut kalusteet

Öljyttyjä kalusteita voi huoltaa öljyämällä niitä silloin tällöin uudestaan, samoin vahattuja kalusteita. Vanhaa vahaa ei tarvitse välttämättä poistaa, vaan uuden vahakerroksen voi levittää vanhan päälle.

Teksti Juki Nieminen