Soittimia rakentamaan – Jouhikko

Jouhikko on jousella soitettava lyyrasoitin, jonka historia ulottuu vuosituhansien taakse. Keltit kutsuivat soitinta nimellä crwt. Heidän mukanaan soitin kulkeutui Tonavalta Brittein saarille ja sieltä edelleen Tanskan ympäristön kantagermaaneille.

Jo ajanlaskun alusta käytetyn näppäiltävän lyyran soitto jousella omaksuttiin Suomessa keskiajalla. Jouhikko säilyi käytössä pisimpään Savossa ja läntisessä Karjalassa sekä Viron mantereella ja luoteisrannikon saaristossa. Jouhikkoa käytettiin erityisesti tanssisoittimena, mutta myös laulun säestyksessä.

Perinteisesti jouhikon runko valmistettiin yhdestä puusta kovertamalla, kansi liitettiin puunauloilla tai tuohipannalla. Jouhikon rakennusmateriaalina on käytetty lähes kaikkia Suomessa kasvavia puita: leppää, haapaa, kuusta, koivua, mäntyä jne.

Opiston soitinrakennuskurssilla jouhikot rakennetaan osista liimaamalla, jolloin päästään täsmällisempiin mittatarkkuuksiin ja parempaan sointiin. Parhaaksi materiaaliyhdistelmäksi on osoittautunut kuusikansi ja tervaleppärunko. Viritystapit, talla ja kielenpidin tehdään vaahterasta, jousi pihlajasta. Jousessa käytetään hevosen häntäjouhia, joista myös kielet yleensä punotaan. Uudemman jouhikonrakennusperinteen mukaisesti soittimiin tulee myös viulusta adoptoidut bassopalkki ja äänipinna.

Jouhikon soittoa voi opiskella useissa musiikkioppilaitoksissa ja jouhikon rakennusta opetetaan mm työväenopistoissa, Sibelius-Akatemiassa ja Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Svengaavaa jouhikonsoittoa kuulee nykyään yhä useammilta bändeiltä. Jouhikkoa käytettiin myös pääsoittimena Broadwayn Taru sormusten herrasta -tuotannon musiikissa. Tunnetuimpia soitinta nykyään käyttäviä yhtyeitä ovat mm. Jouhiorkesteri ja Hyperborea.

Teksti: Soitinrakentajamestari Timo Mustonen

Lähteet:
Rauno Nieminen: Jouhikko, The Bowed Lyre. Kansanmusiikki-instituutti. Juminkeko  2007
Rauno Nieminen: Soittimia rakentamaan -artikkelisarja. Kansanmusiikki-lehti. Kansanmusiikki- instituutti. Kaustinen.

0 Kommenttia

Jätä kommentti