Isot saappaat jalassa

”Menestys on sitä, että saa haluamansa.
Onni on sitä, että haluaa saamansa.”

Isäni teki työkseen puuveneitä ja koko lapsuuteni ja nuoruuteni kuljin äidin ompelemissa vaatteissa. Kylän matonkudetalkoiden ohessa minut opetettiin virkkaamaan ja jo ennen kouluikää puin Anja-nukelle itse neulomani villapaidan, violetin väriltään. Silti oli pienoinen sattuma, että minusta tuli käsityönopettaja. Olisi voinut tulla myös kotitalousopettaja tai  suomen kielen opettaja. Arkkitehtuurikin kiinnosti, mutta hyvä näin.

Nuorena opettajana tein sijaisuuksia peruskoulussa ja aika pian huomasin viihtyväni paremmin aikuisten opettajana. Olin muutaman vuoden opettajana Kotkan työväenopistossa ja sitten muutimme pääkaupunkiseudulle. Kolme vuotta tein toimitussihteerinä Kotiteollisuus-lehteä ja pidin muutaman iltakurssin Espoon työväenopistossa. Pikkuhiljaa siirryin Helsingin työväenopistoon, ensin tuntiopettajaksi, sitten päätoimiseksi opettajaksi, mitä tehtävää – vähän eri nimikkeillä – olen hoitanut 20 vuotta. Nyt on uusien haasteiden aika: pitkäaikainen käsityön johtava opettaja Ritva Aalto jäi eläkkeelle, ja elokuun alussa käsityötiimi sai uuden vetäjän.

Johtava opettaja

Opetan vähemmän kuin suunnittelijaopettajana. Ison osan aikaa istun tietokoneen äärellä ja erilaisissa palaverissa opistossa ja sen ulkopuolella. Suunnittelen ja organisoin edelleen pohjoisen alueopiston käsityönopetusta, mutta suuren työpanoksen pyrin antamaan käsityötiimille. Yritän luoda tiimille olosuhteita, joissa sen jäsenet yksin ja yhdessä voisivat onnistua työssään mahdollisimman hyvin. Valmistelen, kehitän, kokoan, koordinoin ja neuvottelen… aikatauluttaminen on suosikkini.

Viime vuonna työväenopiston käsityönopetus sai vastaanottaa opetusministeriön laatupalkinnon. Siitä kiitos kuuluu koko tiimille, taitaville tuntiopettajille, innokkaille opiskelijoille ja koko opistolle, mutta erityisesti Ritvalle, jonka johdolla meriitit ansaittiin. Juhlapuheet on kuitenkin jo lausuttu ja osallistuminen kilpailuun nosti esiin uusia kehittämiskohteita. Laakereille ei voi heittäytyä lepäämään. Seison siis perintösaappaissani hihat käärittyinä.

Työ Suomen suurimman kansalaisopiston johtavana käsityön opettajana ei koskaan ollut suurin haaveeni, vaikka olin sitä tietenkin joskus pohtinut. Pidän aikuisten opettamisesta ihan konkreettisesti. Oikeastaan minun on vähän ikäväkin mukavia opiskelijoitani. Toisaalta uudet tehtävät ja vaikuttamisen mahdollisuudet tuovat tuoretta imua työhön ja huomaan olevani onnellinen tässä ja nyt. Yhdessä käsityötiimin kanssa toivon onnistuvani työssäni niin, että opiston käsityönopetus säilyttää elinvoimaisena sen, mikä on hyvää ja arvokasta, elää vahvana ja rohkeana ihmisten keskellä tässä ajassa ja antaa heille valmiuksia kohdata tulevaa.
Eivätkä ne pienet ja suuret onnen hetketkään olisi pahitteeksi.

4 Kommenttia
 • Soja

  Vastaa

  Ohhoh! Tuhannesti onnenhetkiä!

 • Inga Pihlhjerta

  Vastaa

  Kiitos! Ja toivotaan niitä ennenkaikkea kaikille opiskelijoille.

 • Esko Mattsson

  Vastaa

  Opetan Ingmanilla Siilinjärvellä puuveneiden veistoa. Olemme järjestäneet alueen kansalaisopistojen kanssa useita kursseja. Nyt olemme aloittamassa ko. kurssien kehittelyä eteenpäin. Jos asia kiinnostaa, kerron mielelläni lisää.
  Ps. Onko isäsi veneveistäjä Vehkalahden Mäntlahdesta? Olen ollut itse Summassa opissa 1978-82.
  Ystävällisin terveisin Esko

 • Inga Pihlhjerta

  Vastaa

  Hei Esko Mattsson ja kiitos viestistäsi!
  Mielelämme kuulisimme (lukisimme) lisää puuveiden veistokursseista.
  Isäni Eino oli veneveistäjä veljensä kanssa Mäntlahdessa, jossa vietin siis lapsuuteni.
  Laita minulle sähköpostissa (inga.pihlhjerta (at) hel.fi) juttua ja kuva/kuvia blogia varten, niin syötän sen tänne kaikkien luettavaksi. Kiitos etukäteen!
  Inga

Jätä kommentti