Etelä-Afrikan taivaan alla

Tiesitkö kuinka paljon leijonanpentu tai norsu painaa syntyessään? Entä kuinka paljon painaa aikuinen sarvikuono? Entä miten tämä liittyy käsityöhön?

Näihin kaikkiin löydät vastauksen 20.8.2010  avautunesta Peekaboo – Uusi Etelä-Afrikka -näyttelystä Helsingin Taidemuseo Tennispalatsista. Käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen ryhmä toteutti keväällä 2010 yhteistyöprojektin Taidemuseo Tennispalatsin kanssa eteläafrikkalaista nykytaidetta esittelevän näyttelyn yhteyteen.

Opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat museon Studiotilaan tekstiilikokonaisuuden nimellä ”Etelä-Afrikan taivaan alla”. Kokonaisuus koostuu lehvästöstä, hedelmä- ja lehtikirjoista, tyynyistä ja eläinfiguureista. Tavoitteena oli luoda Studiotilaan rauhoittava keidas, jossa tietoisesti irrottauduttiin varsinaisen näyttelyn teemoista. Ideoinnin pohjana toimi Etelä-Afrikan luonto ja eläimistö.

Näyttelyssä kävijät voivat levähtää näyttelyn lomassa lehvästön alla pehmeiden tyynyjen keskellä, lueskella pieniä tietoja Etelä-Afrikasta hedelmä- ja lehtikirjoista tai kirjoittaa kommenttejaan ja tunnelmiaan näyttelystä muistikirjaan. Isot raikkaat eläinfiguurit ikkunoissa tuovat tilaan eteläafrikkalaisen eläimistön.

Tiesitkö että…

”Etelä-Afrikan taivaan alla” – tekstiilikokonaisuuteen kuuluu mm. 10 huopahedelmäkirjaa, joissa jokaisessa on pieni tieto-isku Etelä-Afrikasta suomeksi tai ruotsiksi. Hedelmäkirjat on huovutettu vaahtomuoviaihion päälle. Sisältä löytyvä teksti on siirtopainettu maalatulle puuvillakankaalle, joka on käsin ommeltu aihioon kiinni. Kirjojen houkutteleva muoto ja materiaalit kutsuvat koskettamaan ja kurkistamaan sisälle.

Inkeri Holopainen, yksi ryhmän opiskelijoista,  kehitteli idean hedelmäkirjoihin netistä löytyneen kuvan innoittamana. ”Löysin netistä kuvia apinan leipäpuusta ja sen roikkuvista hedelmistä. Mielestäni hedelmä olisi riittävän neutraali tuote, siinä ei sivuttaisi uskontoa, roturistiriitoja eikä mitään muutakaan vaarallista aluetta. Ideana oli, että hedelmiä voisi hipelöidä ja katsoa mitä niiden sisällä on. Ehkä kysymys, kuva tai jotain muuta. Mielestäni näyttelyssä pitää olla jotain hipelöitävääkin, ettei tarvitse vain salaa kosketella jotain. Ainakin minulle pinnan muodot ja tuntu ovat tärkeitä, vahinko ettei näihin pysty laittamaan tuoksuja mukaan.”

Hedelmäkirjojen lisäksi tietoiskuja Etelä-Afrikasta löytyy myös lehden mallisista tekstiilikirjoista. Näiden ideoinnista vastasi Katja Salmi. Taidemuseo valitsi kirjoihin tulleet tekstit. Sekä hedelmä- että lehtikirjojen ideoinnin kehittelyyn ja valmistamiseen osallistuivat myös muut ryhmän opiskelijat: Sirpa Eronen, Heidi Galle, Heidi Halm, Katri Kananen, Paula Tuomikoski, Paula Vertainen ja Tuula Vuokkomaa. Ryhmää ohjasi Leena Jaatinen ja yhteyshenkilöinä museon puolelta projektissa toimivat museopedagogit Lotta Kjellberg ja Kaisa Kettunen.

Näyttely on avoinna 16.1.2011 saakka ti-su klo 11-19.

Käsityön taiteen perusopetus Helsingin suomenkielisessä työväenopistossa

-järjestetty opistossa vuodesta 1994 lähtien
-opinnot jakautuvat perusopintoihin ja syventäviin opintoihin
-perusopinnot kestävät 2,5 vuotta syventävät opinnot 3 vuotta
-suunnattu aikuisille
-taiteen perusopetus on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää opetusta
-keskeisenä tavoitteena oppia luovaa suunnittelua ja kehittää omaa käsityöilmaisua
-opetuksessa painottuvat eri tekstiilitekniikat
-yhteistyöprojektit kulttuurilaitosten kanssa on kiinteä osa opetusta
-seuraava opintokokonaisuus alkaa syksyllä 2011 ja siitä tiedotetaan kevään 2011 opetusohjelmassa
-lisätietoja: Tupu Mentu puh. 09 310 88673 ja Kirsti Soukka puh. 09 310 88636.

Leena Jaatinen

0 Kommenttia

Jätä kommentti